Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Arbitrii români încep pregătirile pentru introducerea VAR în Liga I. Anunţul oficial făcut de FRF

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, pe site-ul său oficial, că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru introducerea VAR în România, simulatoarele fiind livrate zilele trecute de furnizorul de tehnologie.

de Redactia Observator

la 14.09.2021 , 17:54

Arbitru german analizează o fază cu ajutorul asistentului video Arbitrii români încep pregătirile pentru introducerea VAR în Liga I. Anunţul oficial făcut de FRF - Profimedia Images

Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au ajuns în luna martie a acestui an la un acord pentru implementarea arbitrajul video (VAR) în Liga I, însă au apărut mai multe dificultăţi în ceea ce priveşte implementarea sistemului, în mare parte din cauza întârzierilor privind furnizarea de tehnologie. Probleme rezolvate acum.

"Furnizorul de tehnologie pentru asistenţă video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competiţiile Liga I şi Cupa României.

Pentru a respecta planul de implementare şi paşii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situaţii de joc", se arată pe site-ul citat.

Articolul continuă după reclamă

Care sunt etapele de pregătire pentru implementarea VAR în România

Etapele următoare în pregătire sunt definite în programul validat de FIFA:

  • Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
  • Analizarea unor situaţii complexe prin care se consolidează cunoştinţele acumulate până atunci.
  • Asistenţă video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida şi aplică principiile VAR fără însă a influenţa deciziile luate pe teren.
  • Simularea incidentelor în jocuri de pregătire - diferite situaţii de joc sunt create special pentru intervenţia sistemului de asistenţă video.
  • Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situaţii de joc pentru a testa cunoştinţele arbitrilor şi timpii acestora de reacţie.
  • Jocuri oficiale de juniori în care situaţiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

Fiecare arbitru are nevoie de 29 de ore de pregătire practică pentru obţinerea certificării VAR, iar conform protocolului, activităţile nu se pot desfăşura în grupuri mai mari de două persoane.

Când va fi implementat VAR în Liga I

După implementare, arbitrajul video, denumit şi VAR, va putea fi folosit în următoarele cazuri:

  • Goluri: rol de asistenţă a centralului în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
  • Penalty: rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii iniţiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
  • Eliminare: rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui cartonaş roşu sau anularea unei astfel de decizii.
  • Identitatea jucătorilor: atunci când arbitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.

Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au ajuns în luna martie a acestui an la un acord pentru implementarea arbitrajul video (VAR) în Liga I. De atunci, termenul privind folosirea VAR în România a fost mutat din diverse motive, fiind stabilit pentru începutul anului 2022, apoi pentru startul play-off-ului/play-out-ului ediţiei 2021-2022 (aprilie 2022).

La sfârşitul lunii august, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a precizat că nu poate oferi nicio garanţie că sistemul VAR va putea fi implementat începând cu play-off-ul/play-out-ul actualei ediţii a Ligii I din cauza întârzierilor privind furnizarea de tehnologie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sport » Arbitrii români încep pregătirile pentru introducerea VAR în Liga I. Anunţul oficial făcut de FRF