Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine este Qarabag Agdam, adversara FCSB din grupa de UEFA Europa League

FCSB, campioana României la fotbal, şi-a aflat, vineri, adversarele pe care le are de înfruntat în UEFA Europa League, iar printre acestea se află şi Qarabag Agdam, campioana en-titre a Azerbaidjanului.

de Redactia Observator

la 30.08.2024 , 15:53

Algeriano-francezul Yassine Benzia este unul dintre cei mai importanţi fotbalişti de la Qarabag Agdam Algeriano-francezul Yassine Benzia este unul dintre cei mai importanţi fotbalişti de la Qarabag Agdam - Profimedia

Conform tragerii la sorţi de vineri, FCSB are de jucat cu Manchester United, Olympiakos Pireu, Midtjylland şi RFS Riga, pe teren propriu, şi cu Glasgow Rangers, PAOK Salonic, Qarabag Agdam şi Hoffenheim în deplasare, în grupa mamut din Europa League şi este obligată să adune cât mai multe puncte pentru a prinde un loc între primele 24 de clasate, dintr-un total de 36 de echipe, astfel încât să-şi asigure cel puţin calificarea în play-off, în condiţiile în care doar primele opt clasate merg direct în faza optimilor de finală.

Dacă despre cele mai multe dintre echipe se cunosc deja detalii, un nume aparte îl reprezintă Qarabag Agdam, formaţie împotriva căreia FCSB trebuie să joace în deplasare, tocmai în Azerbaidjan.

Cine este Qarabag Agdam

Articolul continuă după reclamă

Qarabag Agdam este campioana en-titre a Azerbaidjanului, formaţie care a dominat fotbalul din această ţară în ultimii ani, câştigând ultimele trei titluri la rând şi 11 din ultimele 12 titluri puse în joc, doar Neftci Baku reuşind, în 2021, să întrerupă supremaţia continuă a celor de la Qarabag Agdam.

Pe acelaşi subiect

Mai mult, trebuie precizat că cei de la Qarabag Agdam au câştigat ultimul titlu de campioană a Azerbaidjanului având 25 de puncte avans faţă de principalele urmăritoare, Zira şi Sabah.

Graţie succesului înregistrat pe plan interen, Qarabag Agdam şi-a asigurat prezenţa în preliminariile UEFA Champions League, unde a avut un parcurs incredibil. Mai întâi a dat recital cu modesta Lincoln Red Imps, din Gibraltar, 7-0 la general, pentru ca apoi să fie implicată într-una dintre cele mai ciudate duble din istorie, cu Ludogoreţ Razgrad, din Bulgaria.

Qarabag a pierdut acasă, 1-2, dar apoi s-a impus cu 7-2 în deplasare, după prelungiri, la capătul unui meci în care a avut 3-2 după 90 de minute şi a mai punctat de patru ori în reprizele suplimentare.

Totuşi, parcursul lui Qarabag Agdam în preliminariile UEFA Champions League s-a încheiat în play-off, formaţia din Azerbaidjan fiind eliminată clară, 0-5 la general, de Dinamo Zagreb, din Croaţia. Însă, prin prezenţa în faza respectivă a competiţiei cei de la Qarabag Agdam îşi asiguraseră, deja, calificarea în grupa de UEFA Europa League.

Qarabag Agdam, rezultate remarcabile în Europa

Deşi provine dintr-un campionat, cel puţin teoretic, mai slab cotat, Qarabag Agdam a obţinut câteva rezultate remarcabile, de-a lungul timpului, în cupele europene. Doar în sezonul precedent, 2023-2024, Qarabag Agdam a avut un parcurs extrem de spectaculos în Europa League. A eliminat formaţii precum HJK Helsinki, 4-2 la general, şi Olimpija Ljubljana, 3-1 la general, a terminat pe locul 2 o grupă complicată, cu Bayer Leverkusen, Hacken, 2-1 şi 1-0, şi Molde, 1-0 şi 2-2, a trecut de Sporting Braga în play-off, 2-3 şi 4-2, fiind eliminată ulterior, în optimi, greu, de Bayer Leverkusen, 2-2 şi 2-3.

În sezonul 2022-2023, în Europa League, Qarabag Agdam a trecut cu 3-0 de Nantes şi s-a impus, tot cu 3-0, pe terenul formaţiei Olympiakos Pireu, iar în sezonul 2017-2018, în grupele UEFA Champions League, Qarabag Agdam a reuşit două egaluri tocmai cu Atletico Madrid, 0-0 acasă şi 1-1 în deplasare.

Juninho, cel mai bine cotat fotbalist din lotul lui Qarabag Agdam

Qarabag Agdam are un lot de jucători cotat la 18,98 milioane de euro, mult sub cota celor de la FCSB, care mizează pe fotbalişti cu o cotă totală de 35,3 milioane de euro. Brazilianul Juninho Dos Santos Junior este cel mai bine cotat fotbalistul din lotul celor de la Qarabag Agdam, acesta fiind cotat la două milioane de euro, aproximativ aceeaşi cotă ca fotbalişti precum Marius Ştefănescu sau Octavian Popescu.

În lotul lui Qarabag Agdam se află şi fotbalişti care au trecut, de-a lungul timpului, prin fotbalul românesc. Astfel, în faţa FCSB-ului ar putea să apară jucători precum Abdellah Zoubir, fost la Petrolul Ploieşti, sau Hamidou Keyta, fost la Dunărea Călăraşi, Farul Constanţa şi FC Botoşani.

Însă adevăratele vedete ale celor de la Qarabag Agdam sunt algeriano-francezul Yassine Benzia, fost la Lyon, Lille, Fenerbahce Istanbul sau Olympiakos Pireu, muntenegreanul Marko Jankovic, 47 de selecţii în naţionala ţării sale, şi muntenegreanul Marko Vesovic, 54 de selecţii în naţionala ţării sale, fotbalist trecut pe la Steaua Roşie Belgrad, Torino şi Legia Varşovia.

Gurban Gurbanov, antrenorul lui Qarabag Agdam 

Gurban Gurbanov este antrenorul celor de la Qarabag Agdam. Vorbim despre un tehnician de 52 de ani care a adunat 68 de selecţii în naţionala Azerbaidjanului şi care a mai antrenat pe Neftci Baku. Gurbanov este antrenor la Qarabag Agdam din 2008, cu o pauză de un an, sezonul 2017-2018, când s-a ocupat mai mult de naţionala ţării sale.

Gurbanov s-a umplut de trofee ca antrenor al celor de la Qarabag Agdam, fiind de nouă ori campion naţional al Azerbaidjanului şi de cinci ori câştigător al Cupei Azerbaidjanului. Cele 14 trofee se adaugă celor câştigate ca jucător, Gurbanov fiind de patru ori campion al Azerbaidjanului, ca jucător, o dată cu Turan Tovuz şi de trei ori cu Neftci Baku.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Sport » Cine este Qarabag Agdam, adversara FCSB din grupa de UEFA Europa League