Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Euro 2024. Prezentarea Grupei A - Germania este favorita unei grupe foarte echilibrate

Între 14 iunie şi 14 iulie, Germania găzduieşte a 17-a ediţie a Campionatului European de fotbal, nu mai puţin de 24 de echipe urmând să-şi măsoare forţele pentru a stabili care dintre ele devine "regina" Europei.

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 14:16

Germania este favorita Grupei A de la Euro 2024 Germania este favorita Grupei A de la Euro 2024 - Facebook/UEFA EURO 2024

Italia intră în Euro 2024 din postura de campioană europeană en-titre, dar Squadra Azzura a părut să piardă din turaţie în ultima perioadă, astfel că este foarte posibil ca din acest an să avem o nouă campioană europeană.

Una dintre favoritele ediţiei din acest an este chiar selecţionata ţării gazdă, Germania, formaţia antrenată de Julian Nagelsmann fiind avantajată de statutul de ţară gazdă. Chiar şi aşa, presiunea este extrem de mare, Germania fiind mai întâi obligată să treacă cu bine peste o grupă ce pare extrem de echilibrată.

Euro 2024. Grupa A

Articolul continuă după reclamă

În Grupa A de la Campionatul European de fotbal au fost repartizate Germania, gazda competiţiei, Scoţia, Ungaria şi Elveţia. La prima vedere, Germania pare favorită la câştigarea grupei, însă putem spune cu certitudine că grupa este una extrem de echilibrată. Scoţia, Ungaria şi Elveţia au demonstrat, în ultimii ani, că sunt capabile de surprize.

Mai mult, putem afirma cu încredere că lupta pentru locurile ce asigură calificarea în faza optimilor de finală va fi extrem de dură, în condiţiile în care se poate merge în faza următoare a competiţiei şi de pe locul 3.

Euro 2024. Germania - prezentare

Chiar dacă nu a strălucit în ultimii ani, Germania intră în Euro 2024 din postura uneia dintre cele mai galonate echipe. Germania este triplă campioană europeană, dar la ultima ediţie, Euro 2020, s-a oprit tocmai în faza optimilor de finală.

Chiar şi aşa, Germania poate să regăsească de nicăieri forţa necesară pentru a redeveni echipa care calcă în picioare orice adversar, mai ales că, sub comanda lui Julian Nagelsmann, Germania s-a transformat mai degrabă într-un colectiv deosebit, fără să mai aibă superstaruri care să ţină prima pagină a ziarelor.

Euro 2024. Lotul Germaniei pentru Euro 2024

Lotul Germaniei pentru Euro 2024 îi cuprinde:

Portari - Manuel Neuer (Bayern Munchen), Marc Andre Ter Stegen (FC Barcelona), Oliver Baumann (Hoffenheim).

Fundaşi - Joshua Kimmich (Bayern Munchen), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen), David Raum (RB Leipzig), Benjamin Henrichs (RB Leipzig), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), Waldemar Anton (VfB Stuttgart).

Mijlocaşi - Toni Kroos (Real Madrid), İlkay Gündoğan (Barcelona), Leroy Sané (Bayern Munchen), Jamal Musiala (Bayern Munchen), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), Pascal Groß (Brighton), Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (VfB Stuttgart), Aleksandar Pavlović (Bayern Munchen).

Atacanţi - Thomas Müller (Bayern Munchen), Kai Havertz (Arsenal), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Deniz Undav (VfB Stuttgart), Maximilian Beier (Hoffenheim).

Euro 2024. Performanţele Germaniei la Euro

Cum spuneam, Germania este triplă campioană europeană, dar a câştigat ultima dată competiţia tocmai în 1996, în Anglia, după 2-1 în finala cu Cehia. Germania a mai câştigat trofeul continental în 1972, în Belgia, şi în 1980, în Italia, şi a fost vicecampioană europeană în 1976, în Iugoslavia, în 1992, în Suedia, şi în 2008, când turneul final a fost găzduit de Elveţia şi Austria.

La Euro 2020, turneul final găzduit inclusiv de România, echipa Germaniei a dezamăgit. A terminat pe locul 2 o grupă grea, din care au mai făcut parte Franţa, Portugalia şi Ungaria, dar a părăsit competiţia în faza optimilor de finală, fiind învinsă de Anglia, scor 2-0, graţie golurilor marcate de Raheem Sterling şi Harry Kane.

Euro 2024. Drumul Germaniei către Euro 2024

Pentru că a intrat în Euro 2024 din postura de ţară gazdă, Germania nu a evoluat în preliminariile pentru turneul final. Totuşi, în ultimii ani, Germania a jucat multe meciuri amicale şi multe partide în UEFA Nations League, iar evoluţiile nemţilor au fost mai degrabă inconstante.

Germania a învins de două ori pe Franţa, la Lyon, 2-0, în martie anul acesta şi la Dortmund, 2-1, în septembrie anul trecut, dar a pierdut în mod neaşteptat dueluri cu formaţii precum Turcia, 2-3, la Berlin, în noiembrie anul trecut, sau Japonia, 1-4, la Wolfsburg, în septembrie anul trecut.

Euro 2024. Julian Nagelsmann, selecţionerul Germaniei

Julian Nagelsmann, selecţionerul Germaniei, are doar 36 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri antrenori care participă la un turneu final din postura de selecţioner. Nagelsmann a preluat naţionala Germaniei în septembrie anul trecut, după ce l-a înlocuit pe Hansi Flick. Este al doilea cel mai tânăr selecţioner din istoria Germaniei, după Otto Nerz, care avea 34 de ani în momentul în care a fost angajat, în 1926.

Julian Nagelsmann a jucat fotbal la Augsburg şi TSV Munchen şi a mai antrenat echipe precum Hoffenheim, RB Leipzig şi Bayern Munchen, înainte de a prelua naţionala Germaniei. Nagelsmann a fost desemnat managerul german al anului, în 2017, şi a fost campion al Germaniei, cu Bayern Munchen, în 2022.

Euro 2024. Programul Germaniei în Grupa A

Fiind gazda competiţiei, Germania are onoarea de a deschide balul la Euro 2024, urmând să joace chiar în meciul de deschidere, cu Scoţia, pe 14 iunie, de la 22.00 (ora României), la Munchen. Culmea, deşi este gazda Euro 2024, Germania nu are posibilitatea de a juca două sau chiar trei meciuri din grupă în acelaşi oraş.

Pe 19 iunie, de la ora 19.00, Germania înfruntă echipa Ungariei, la Stuttgart, în timp ce pe 23 iunie, de la ora 22.00, Germania înfruntă echipa Elveţiei, la Frankfurt.

Euro 2024. Scoţia - prezentare

Deşi nu se poate lăuda cu performanţe extraordinare la nivel internaţional, prezenţa Scoţiei la un turneu final este văzută întotdeauna drept o pată de culoare, scoţienii acceptând orice provocare cu entuziasm şi zâmbetul pe buze. Mai mult, Scoţia are farmecul de a miza, în continuare, pe un stil care ne poate induce un strop de nostalgie.

Totuşi, profitând de mărirea numărului de echipe de la turneul final, Scoţia şi-a propus să dea lovitura la Euro 2024 şi să treacă, pentru prima dată în istorie, de faza grupelor la un turneu final, indiferent că vorbim de Campionat European sau Campionat Mondial. Mai ales că, de această dată, Scoţia mizează pe o generaţie promiţătoare din care se remarcă Andrew Robertson, de la Liverpool, sau Scott McTominay, de la Manchester United.

Euro 2024. Lotul Scoţiei pentru Euro 2024

Lotul Scoţiei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Angus Gunn (Norwich City), Zander Clark (Heart of Midlothian), Liam Kelly (Motherwell).

Fundaşi - Andrew Robertson (Liverpool), Grant Hanley (Norwich City), Kieran Tierney (Real Sociedad), Scott McKenna (FC Copenhaga), Jack Hendry (Al-Ettifaq), Liam Cooper (Leeds United), Greg Taylor (Celtic Glasgow), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston (Celtic Glasgow), Ross McCrorie (Bristol City).

Mijlocaşi - John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic Glasgow), Stuart Armstrong (Southampton), Scott McTominay (Manchester United), Ryan Christie (Bournemouth), Kenny McLean (Norwich City), Billy Gilmour (Brighton), Ryan Jack (Glasgow Rangers).

Atacanţi - James Forrest (Celtic Glasgow), Ché Adams (Southampton), Lawrence Shankland (Heart of Midlothian), Tommy Conway (Bristol City), Lewis Morgan (New York Red Bulls).

Euro 2024. Performanţele Scoţiei la Euro

Scoţia participă pentru a patra oară la un turneu final de Campionat European şi, până acum, nu a trecut niciodată de faza grupelor. Mai mult, în cele nouă meciuri jucate până acum la Euro, Scoţia a obţinut doar două victorii, 3-0 cu echipa Comunităţii Statelor Independente, la Euro 1992, şi 1-0 cu Elveţia, la Euro 1996.

La Euro 2020, Scoţia a fost repartizată în Grupa C, alături de Anglia, Croaţia şi Cehia, şi a fost singura echipă, dintre cele patru, care nu a reuşit să treacă de faza grupelor, înregistrând un egal, 0-0 cu Anglia, şi două înfrângeri, 0-2 cu Cehia şi 1-3 cu Croaţia. Culmea, Scoţia a făcut singurul punct cu o echipă, Anglia, care urma să ajungă în finala competiţiei, pierdută cu Italia, la lovituri de departajare.

Euro 2024. Drumul Scoţiei către Euro 2024

Scoţia s-a calificat la Euro 2024, după ce a terminat pe locul 2 Grupa A din preliminarii, grupă din care au mai făcut parte Spania, Norvegia, Georgia şi Cipru. Scoţia s-a bătut aproape de la egal la egal cu Spania, marea favorită a grupei, reuşind chiar să se impună, cu 2-0, în duelul cu ibericii de pe teren propriu.

Mai mult, Scoţia a reuşit să ţină la distanţă echipa Norvegiei, deşi aceasta a mizat din plin pe unul dintre cei mai buni jucători din lume, atacantul Erling Haaland. Scoţia a câştigat, practic, dubla cu Norvegia, 3-3 acasă şi 2-1 în deplasare, deşi mijlocaşul Scott McTominay, golgeterul grupei, cu şapte reuşite, nu a marcat în dubla respectivă. McTominay, de la Manchester United, a marcat aproape 50% dintre golurile Scoţiei din preliminarii, reuşind inclusiv o dublă cu Spania, în victoria, 2-0, de pe teren propriu.

Euro 2024. Steve Clarke, selecţionerul Scoţiei

Steve Clarke (60 de ani) este selecţionerul Scoţiei din 2019 şi la doar al 5-lea contract ca antrenor, din întreaga carieră, în ciuda vârstei înainte. Clarke a fost antrenor interimar la Newcastle United, în 1999, şi abia din 2012 a devenit antrenor cu normă întreagă, de atunci pregătindu-le, pe rând, pe West Bromwich Albion, Reading şi Kilmarnock, înainte de a prelua naţionala Scoţiei.

Clarke a fost jucător la St. Mirren şi Chelsea, având peste 300 de meciuri jucate în campionatul Angliei. A adunat şi şase selecţii în naţionala Scoţiei. Ca fotbalist la Chelsea Londra, Clarke a câştigat Cupa Angliei (1997), Cupa Ligii Angliei (1998) şi Cupa Cupelor (1998), fiind titular în finala cu VFB Stuttgat, 1-0, de la Stockholm, alături de fotbalişti precum Dan Petrescu, Frank Leboeuf, Gianluca Vialli, Dennis Wise, Tore Andre Flo sau Roberto Di Matteo.

Euro 2024. Programul Scoţiei în Grupa A

Scoţia deschide balul la Euro 2024, urmând să joace în meciul inaugural, împotriva ţării gazdă, Germania. Duelul va avea loc pe 14 iunie, de la ora 22.00, la Munchen. Ca multe alte echipe de la turneul final, Scoţia va fi obligată să se mute dintr-un oraş în altul în faza grupelor, urmând să joace cele trei meciuri în trei oraşe diferite.

Pe 19 iunie, de la ora 22.00, Scoţia joacă împotriva Elveţiei, la Koln, iar pe 23 iunie, de la ora 22.00, în ultima etapă a grupei, Scoţia joacă împotriva Ungariei, la Stuttgart.

Euro 2024. Ungaria - prezentare

După ce a făcut o figură rezonabilă la Euro 2020, când a pierdut un singur meci, din trei, deşi a fost repartizată într-o adevărată grupă a morţii, alături de Franţa, Germania şi Portugalia, Ungaria are ambiţii şi mai mari pentru Euro 2024, punându-şi în plan să treacă măcar de faza grupelor.

Principalele atuuri ale Ungariei sunt câteva individualităţi, precum Dominik Szoboszlai, de la Liverpool, sau Péter Gulácsi, de la RB Leipzig, dar mai ales organizarea excelentă a jocului pusă la cale de antrenorul italian Marco Rossi, care a făcut adevărate minuni la conducerea naţionalei Ungariei.

Euro 2024. Lotul Ungariei pentru Euro 2024

Lotul Ungariei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Péter Gulácsi (RB Leipzig), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Szappanos (Paks).

Fundaşi - Ádám Lang (Omonia), Attila Fiola (Fehérvár), Attila Szalai (SC Freiburg), Willi Orbán (RB Leipzig), Loïc Négo (Le Havre), Endre Botka (Ferencváros), Zsolt Nagy (Academia Puşcaş), Milos Kerkez (Bournemouth), Botond Balogh (Parma), Márton Dárdai (Hertha Berlin).

Mijlocaşi - Ádám Nagy (Spezia), László Kleinheisler (Hajduk Split), Dominik Szoboszlai (Liverpool), Dániel Gazdag (Philadelphia Union), András Schäfer (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland), Bendegúz Bolla (Servette Geneva), Mihály Kata (MTK Budapesta), Krisztofer Horváth (Kecskemét).

Atacanţi - Roland Sallai (SC Freiburg), Martin Ádám (Ulsan HD), Barnabás Varga (Ferencváros), Kevin Csoboth (Újpest).

Euro 2024. Performanţele Ungariei la Euro

Puţină lume îşi mai aduce aminte că Ungaria a fost, pe vremuri, o adevărată forţă a fotbalului mondial. Ungaria are în palmares, printre altele, un loc 3 bifat la Campionatul European din Spania, din 1964, şi un loc 4 bifat la Campionatul European din Belgia, din 1972. A urmat, însă, o pauză uriaşă, în afară de cele două turnee finale deja amintite Ungaria mai bifând prezenţe doar la Euro 2016 şi la Euro 2020.

La Euro 2020, Ungaria a fost repartizată într-o adevărată grupă a morţii, alături de trei dintre marile favorite ale competiţiei, Franţa, Germania şi Portugalia. Chiar şi aşa, Ungaria nu s-a făcut de râs, deşi a încheiat pe ultimul loc grupa. Ungaria a pierdut clar primul meci, 0-3 cu Portugalia, dar după ce în minutul 83 era încă 0-0. Apoi, Ungaria a făcut 1-1 cu Franţa, după ce a deschis scorul în finalul primei reprize, şi a făcut 2-2 cu Germania, după ce a condus, 2-1, până în minutul 83, semn că finalurile de meci au reprezentat o problemă pentru echipa antrenată de italianul Marco Rossi.

Euro 2024. Drumul Ungariei către Euro 2024

Ungaria a câştigat, fără înfrângere, Grupa G din preliminariile pentru Euro 2024. Au fost cinci victorii şi trei egaluri într-o grupă din care au mai făcut parte Serbia, Muntenegru, Lituania şi Bulgaria. Dominik Szoboszlai şi Barnabás Varga au fost golgeterii Ungariei, cu câte patru reuşite, ei semnând, împreună, 50% dintre cele 16 goluri înscrise de Ungaria.

Ungaria a câştigat toate meciurile jucate pe teren propriu, 2-1 cu Serbia, 3-1 cu Muntenegru, 2-0 cu Lituania şi 3-0 cu Bulgaria, dar un singur meci din cele patru jucate în deplasare, 2-1 tocmai în Serbia. Ba, mai mult, Ungaria a avut probleme în Lituania, 2-2 după ce a fost condusă cu 2-0, şi în Bulgaria, 2-2 după ce a egalat la ultima fază a meciului, în urma unui autogol.

Euro 2024. Marco Rossi, selecţionerul Ungariei

Italianul Marco Rossi (59 de ani) este considerat tehnicianul care a repus naţionala Ungariei pe harta fotbalului mondial. Rossi a preluat Ungaria în 2018, transformând-o într-o echipă demnă de luat în seamă. Marco Rossi a jucat fotbal la Torino, Brescia, Sampdoria, Eintracht Frankfurt şi Piacenza şi a antrenat formaţii precum Spezia, Cavese, Honved Budapesta şi Dunajska Streda, înainte de a prelua naţionala Ungariei.

A câştigat Cupa Italiei, cu Sampdoria, în 1994, şi campionatul Ungariei, cu Honved Budapesta, în 2017, fiind desemnat Personalitatea sportivă a anului în Ungaria, în 2022 şi în 2023, graţie rezultatelor obţinute ca selecţioner al naţionalei de fotbal a Ungariei.

Euro 2024. Programul Ungariei în Grupa A

Ungaria debutează la Euro 2024 pe 15 iunie, de la ora 16.00, urmând să înfrunte, în prima etapă, echipa Elveţiei, într-un meci care ar urma să fie găzduit de arena din Koln. Interesant este că Ungaria este una dintre puţinele echipe care mizează pe avantajul de a juca două meciuri la rând pe aceeaşi arenă, la Euro 2024.

Spunem asta pentru că Ungaria mai dă piept, în faza grupelor, cu Germania, 19 iunie, ora 19.00, şi cu Scoţia, 23 iunie, ora 22.00, în două meciuri care ar urma să se joace pe acelaşi stadion, respectiv cel din Stuttgart.

Euro 2024. Elveţia - prezentare

La prima vedere, naţionala de fotbal a Elveţiei pare să fie una plină de vedete, dar care are talentul să-şi dea cu stângul în dreptul când îi este lumea mai dragă. Iar mulţi specialişti pun acest aspect pe seama imposibilităţii selecţionerului Murat Yakin de a controla un vestiar în care se regăsesc jucători de la Internazionale Milano, Manchester City, Newcastle United, Bayer Leverkusen, AC Milan, Borussia Dortmund sau AS Monaco.

Chiar şi împotriva unor eventuale neînţelegeri între selecţioner şi jucători, Elveţia este capabilă să se mobilieze pentru a obţine rezultate mari, dovadă stând locul 12 bifat la Mondialul din Qatar, din 2022, sau victoriile obţinute cu Spania, 2-1, şi Portugalia, 1-0, în UEFA Nations League, în 2022.

Euro 2024. Lotul Elveţiei pentru Euro 2024

Lotul Elveţiei pentru Euro 2024 îi cuprinde pe:

Portari - Yann Sommer (Inter Milan), Yvon Mvogo (Lorient), Gregor Kobel (Borussia Dortmund).

Fundaşi - Ricardo Rodriguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Manuel Akanji (Manchester City), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Silvan Widmer (Mainz 05), Cédric Zesiger (VfL Wolfsburg), Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart).

Mijlocaşi - Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Remo Freuler (Bologna), Denis Zakaria (Monaco), Michel Aebischer (Bologna), Fabian Rieder (Rennes), Ardon Jashari (Luzern), Vincent Sierro (Toulouse).

Atacanţi - Breel Embolo (Monaco), Steven Zuber (AEK Atena), Ruben Vargas (Augsburg), Renato Steffen (Lugano), Noah Okafor (Milan), Zeki Amdouni (Burnley), Dan Ndoye (Bologna), Kwadwo Duah (Ludogorets Razgrad).

Euro 2024. Performanţele Elveţiei la Euro

Deşi a participat pentru prima dată la un turneu final de Campionat European abia în 1996, în Anglia, Elveţia a fost, în ultimii ani, o prezenţă constantă la turneele finale, participând la cinci dintre ultimele şapte ediţii ale Campionatului European de fotbal. Chiar şi aşa, Elveţia nu se poate lăuda cu mari performanţe, punctul maxim, de până acum, fiind atins chiar la ediţia precedentă.

La Euro 2020, Elveţia a fost repartizată în Grupa A, alături de Italia, Ţara Galilor şi Turcia. Deşi a prins in extremis calificarea în optimi, de pe locul 3 din grupă, după 1-1 cu Ţara Galilor, 0-3 cu Italia şi 3-1 cu Turcia, Elveţia a găsit resursele necesare pentru a trece în optimi, la lovituri de departajare, de Franţa, una dintre marile favorite ale competiţiei. Totuşi, drumul Elveţiei la Euro 2020 s-a oprit în sferturi, când a fost eliminată, tot la lovituri de departajare, de Spania.

Euro 2024. Drumul Elveţiei către Euro 2024

Elveţia s-a calificat la Euro 2024 după ce a terminat pe locul 2 Grupa I din preliminarii, grupă câştigată de România şi din care au mai făcut parte şi Israel, Belarus, Kosovo şi Andorra. Elveţia a încheiat grupa cu doar patru victorii obţinute din 10 meciuri jucate. Au mai fost cinci egaluri şi o înfrângere, decisivă, suferită la Bucureşti, 0-1 cu România.

Elveţia a dat dovadă de multă inconstanţă în preliminarii, pierzând puncte importante acasă, împotriva unor adversari mai degrabă modeşti, 3-3 cu Belarus şi 1-1 cu Kosovo. Elveţia a marcat 22 de goluri în cele 10 meciuri jucate, ceea ce înseamnă 2,2 goluri pe meci. Zeki Amdouni, atacantul de numai 23 de ani, de la Burnley, a fost golgeterul grupei, cu şase reuşite.

Euro 2024. Murat Yakin, selecţionerul Elveţiei

Murat Yakin (49 de ani) este antrenorul Elveţiei din 2021. Parcursul său ca selecţioner al Elveţiei nu a fost chiar unul strălucit, deşi Yakin nu poate să dea vina pe lipsa de experienţă, el mai antrenând înainte formaţii precum Luzern, Basel, Spartak Moscova, Grasshoppers Zurich sau Sion. Mai mult, ca jucător, Yakin a adunat prezenţe numeroase în tricourile unor formaţii precum Grasshoppers Zurich, VFB Stuttgart, Kaiserslautern, Fenerbahce Istanbul sau Basel, dar şi 49 de selecţii la naţionala Elveţiei.

Yakin şi-a trecut în palmares numeroase trofee. A fost triplu campion al Elveţiei, ca jucător, cu FC Basel, în 2002, 2004 şi 2005, şi dublu campion al Elveţiei, ca antrenor, cu FC Basel, în 2013 şi 2014. A fost desemnat cel mai bun tânăr fotbalist elveţian în 1994 şi cel mai bun antrenor din campionatul Elveţiei în 2014 şi 2018.

Euro 2024. Programul Elveţiei în Grupa A

Elveţia joacă cele trei meciuri din grupele de la Euro 2024 într-un interval de numai opt zile, urmând a debuta cu Ungaria, pe 15 iunie, de la ora 16.00, într-un meci care ar urma să se joace la Koln.

Elveţia joacă la Koln şi meciul cu Scoţia din 19 iunie, de la ora 22.00, iar pentru ultima etapă se mută la Frankfurt, unde joacă împotriva Germaniei, pe 23 iunie, de la ora 22.00.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Sport » Euro 2024. Prezentarea Grupei A - Germania este favorita unei grupe foarte echilibrate