Imaginea care a scandalizat SUA. Sportiva Gwen Berry a întors spatele drapelului american în timpul intonării imnului
În urmă cu doar câteva zile, americanca Gwen Berry, care va participa la Jocurile Olimpice la aruncarea ciocanului a fost protagonista unui moment delicat, fiind surprinsă pe podium în momentul în care a întors spatele drapelului, timp în care pe fundal era intonat imnul naţional.
Sportiva, medaliată cu bronz la aruncarea ciocanului consideră că momentul a fost unul „aranjat” pentru a o pune într-o lumină proastă, transmite CNN. La ceremonia desfăşurată sâmbătă, camerele au surprins-o pe Berry în timp ce a întors spatele drapelului, punându-şi mâna în şold.
În tot acet timp, în arenă, era intonat „The Star-Spangled Banner”, imnul naţional al Statelor Unite. Imediat după, sportiva a ridicat deasupra capului un tricou pe care era inscripţionat mesajul „sportiv activist”.
”Simt că au făcut asta intenționat și am fost foarte supărată, ca să fiu sinceră. Mă gândeam la ce ar trebui să fac. În cele din urmă, am rămas acolo și m-am legănat. Mi-am pus tricoul deasupra capului. A fost o lipsă de respect. Știu că au făcut asta intenționat, dar va fi bine”, a spus Berry
Sportiva, calificată pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
După clasarea pe locul trei la probele de aruncare a ciocanului de la Oregon, Gwen Berry şi-a asigurat locul în echipa olimpică a Statelor Unite care va pleca luna viitoare la Tokyo.
Organizatorii evenimentului au precizat că imnul a fost intonat la fel ca şi în celelalte zile, conform unui program bine stabilit. "Nu am așteptat până când sportivii au fost pe podium pentru premiere. Imnul național este redat în fiecare zi conform unui program publicat anterior" au spus organizatorii.
În urmă cu doi ani, Berry a fost sancţionată pentru un alt gest controversat
Într-o postare pe Twitter, sportiva şi-a transmis dezamăgirea cu privire la atitudinea pe care oamenii o au faţă de persoanele de culoare, menţionând că „reclamele, declaraţiile şi sentimentele despre vieţile negre au fost dor o farsă chiar şi după moartea lui George Floyd”. În urmă cu doi ani, Berry a fost protagonista unui alt moment controversat după ce a ridicat pumnul în semn de protest la Jocurile Panamericane din Peru. Acest gest a dus la pierderea mai multor sponsorizări pe care sportiva le obţinuse.
La acel moment, Comitetul Olimpic şi Paralimpic din SUA a cerut explicaţii penru gestul făcut, Berry spunând că a fost menit să evidenţieze nedreptatea socială din America. ”Pentru mine, a fost extrem de devastator pentru că mi-au tăiat toate veniturile”, a declarat Berry referitor la situaţia din 2019.
Organizatorii Jocurilor Olimpice interzic protestele pe durata competiţiei
Într-o scrisoare deschisă adresată sportivilor la începutul acestui an, CEO-ul Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA, Sarah Hirshland, a subliniat modul în care „demonstrațiile respectuoase pe tema justiției rasiale și sociale” ar fi permise la Procesele Olimpice și Paralimpice. "În timp ce vă susținem dreptul de a manifesta pașnic în sprijinul justiției rasiale și sociale, nu putem controla acțiunile pe care le pot face alții ca răspuns", a spus Hirshald.
Cu toate acestea, interzicerea protestelor şi a demonstraţiilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo va fi în vigoare după ce Comitetul Olimpic Internațional a confirmat regula 50, care prevede că „niciun fel de demonstrație sau propagandă politică, religioasă sau rasială nu este permisă pe site-uri, locații sau alte zone."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰