Antena Meniu Search
x

Video Povestea antrenorului român care caută în Kenya talente pentru a le naturaliza. Trei atlete aduse în ţară au spulberat competiţia

Pentru prima oară în istorie, România ar putea avea pe podium la Olimpiadă atlete din Africa. E proiectul unui antrenor român, care s-a mutat acum un deceniu în Kenya, ţara care dă cei mai mari alergători ai lumii. Acolo descoperă talente şi le antrenează să devină campioni ai statelor din Europa. 

de Redactia Observator

la 28.06.2021, 22:22

Vezi și
  • Trei atlete din Kenya ar putea reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din acest an.

 În inima Kenyei, la 2.500 de metri altitudine, s-au născut şi au crescut Stella, Joan şi Delvine. Visând să fie campioane. Nu şi-ar fi imaginat că visul li se va împlini sub drapelul României. Un român le-a descoperit pe cărările nisipoase ale Africii.  

Carol Şanta, antrenor: Se numește Itep și e faimoasă localitatea că e Casa Campionilor, Home of Champions. Majoritatea campionilor provin din acea zonă. 

După 30 de ani de antrenorat în România, Carol Șanta s-a mutat în Africa acum un deceniu. Iniţial, ca să recruteze atleţi kenyeni pentru Turcia. În şapte ani, a adus toate medaliile europene și mondiale din istoria atletismului turc. Românului i s-a dus vestea în satele africane, unde a început să fie oprit pe stradă. 

Carol Şanta, antrenor: Ştiţi, eu am o nepoată, o verişoară. Cu una dintre fete, cu Joan, eu intram într-un supermarket, ea ieşea şi m-a oprit şi mi-a spus că ar fi dorit de multă vreme să ne întâlnim, că ea ar dori să colaborăm şi ar dori să devină cetăţean de altă ţară decât Kenya.

Pe acelaşi subiect

Atunci, Şanta a hotărât să caute comori în sărăcia Kenyei şi să le transforme în campioane pentru România. Pe Stella, Joan şi Delvine le-a adus în Bucureşti şi le-a înscris la clubul Steaua. Acolo, fetele au început să alerge mai repede decât toți băieții din ţara noastră, să câștige concursurile naționale la diferențe uriașe și să fie pe podium în competiții internaționale.

Azi, nu sunt mai mult de trei fete în lume care aleargă mai repede decât Joan. 

Carol Şanta, antrenor: Atletismul a fost pentru ele o oază de speranță, de dorință de a se face cunoscute, de a avea o viață mai bună și s-au orientat în direcția asta.

Familia antrenorului român a investit sute de mii de euro în descoperirea de talente atletice în Kenya

Stella e cea mai tânără dintre fete. Are 21 de ani şi vine dintr-o familie extrem de săracă. Alături de celelalte două colege de echipă, după aproape patru ani de încercări și birocrație, a devenit cetățean român.

Pentru sportivele din Kenya, ţara noastră înseamnă o educaţie mai bună şi un viitor mai sigur. Pentru România, ele ar însemna şansa la o medalie olimpică la atletism. Prima în 13 ani. Pentru familia lui Carol Şanta, e un pariu cu miză mare. 

Daniel Şanta, fiul antrenorului: Banii pe care i-am investit până acum nu cred că se pot recupera decât dacă lor le va merge nu bine, foarte bine, și nu 2-3 ani ci vreo 10. Probabil sunt sute de mii de euro.

În plus, pentru că primii 900 din 1000 de atleți ai lumii sunt din Kenya, statul african cere acum sume uriașe pentru a-și lăsa sportivii să li se cânte imnul altei țări pe podium. Deocamdată, Stella, Joan şi Delvine aşteaptă un răspuns oficial, ca să poată pleca în trei săptămâni spre Tokyo, la Jocurile Olimpice, în delegaţia României

Carol Şanta, antrenor: Cu siguranță în clasamentele mondiale nimeni nu întreabă de unde a venit Joan, dacă este o medalie pentru România. Sau și dacă întreabă, este o medalie și un palmares al sportului românesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » Povestea antrenorului român care caută în Kenya talente pentru a le naturaliza. Trei atlete aduse în ţară au spulberat competiţia