Antena Meniu Search
x

Video Sheriff Tiraspol, senzaţia sezonului în Liga Campionilor, în mijlocul controverselor: "Este unul dintre motivele pentru care Moldova nu e în UE"

Lumea fotbalului a amuţit aseară. Nişte necunoscuţi din estul Europei au câştigat pe terenul celei mai titrate echipe de pe continent. Real Madrid a fost... împuşcată de şerif. Sheriff Tiraspol. 

Radu Maxim
de Radu Maxim

la 30.09.2021, 07:13

Vezi și

Campioana Republicii Moldova a detonat bomba pe Santiago Bernabeu. Sheriff are un lot adunat din toate colţurile lumii şi cotat la 12 milioane de euro, de 10 ori mai puţin faţă de cât a plătit Real Madrid pentru vedeta Eden Hazard. Cel mai mare salariu e 20.000 de euro, mai puţin decât câştigă Karim Benzema într-o zi, iar marcatorii de aseară au fost aduşi gratis, sub formă de împrumut. Acum, clubul şi-a completat sigla: au pus coroana regală a Spaniei, iar glumele curg pe internet. 

La Tiraspol e sărbătoare. Succesul lui Sheriff este o lovitură de imagine pentru mica enclavă sovietică de dincolo de Nistru. 

Sorin Ioniță, politolog: Este insigna de PR a unui holding economic, care ține în picioare regimul separatist de la Tiraspol.

De ce nu se bucură toţi moldovenii de succesul lui Sheriff Tiraspol

Pe acelaşi subiect

Dincoace de Nistru, victoria este mai mult o... înfrângere.

Dumitru Ciorici, jurnalist moldovean: Oamenii din spatele Sheriff sunt cei care luptă, în fiecare zi, împotriva Republicii Moldova. Sheriff este unul dintre motivele pentru care azi Moldova nu e în UE. La Sheriff nu joacă, practic, niciun moldovean, iar banii cu care a fost construită echipa de fotbal provin din surse obscure.

Sheriff nu este doar un club de fotbal. Este un grup de firme, cel mai important din auto-intitulata Transnistrie. Iar numele vine de la porecla pe care o avea înainte de 1990 patronul Victor Gușan, fost agent KGB şi actual "şerif" al liderului separatist de la Tiraspol. 

Dumitru Ciorici, jurnalist moldovean: Victor Guşan este cel mai influent oligarh din regiunea transnistreană. După război, acesta a reuşit să-şi păstreze influenţa şi a construit un imperiu economic. Articole de investigaţii spun că asta s-a întâmplat prin scheme ilegale, contracte fictive, contrabandă cu interlopii moldoveni, ceea ce l-a făcut un fel de Al Capone în această zonă gri a Europei. 

Pe plan politic, pare inexplicabil că echipa separatiştilor joacă în campionatul Republicii Moldova.

Sorin Ioniță, politolog: E o situație foarte bizară, care nu se mai întâlnește în alte teritorii ocupate. Tu îi lași să joace în Liga Națională din Moldova, că așa au ajuns să reprezinte Moldova în Champions League, pentru că sunt lăsați să joace în Liga Națională, pe care o câștigă an de an, pentru că sunt de departe cel mai bogat club.

Pe plan sportiv, campioana Republicii Moldova rămâne autoarea celei mai mari surprize din istoria Ligii Campionilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » Sheriff Tiraspol, senzaţia sezonului în Liga Campionilor, în mijlocul controverselor: "Este unul dintre motivele pentru care Moldova nu e în UE"