Antena Meniu Search
x

Foto Turneu de șah de renume în București. România, reprezentată de Richard Rapport, numărul 13 mondial, şi Bogdan Deac

Richard Rapport (27 de ani), numărul 13 mondial, şi Bogdan Deac (21 de ani), locul 38, vor reprezenta România la turneul Superbet Chess Classic Romania 2023 (6-15 mai), din cadrul Grand Chess Tour, competiţie care reuneşte cei mai buni şahişti ai momentului, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 22:34

Superbet Chess Classic Romania 2023
Turneu de șah de renume în București. România, reprezentantă de Richard Rapport, numărul 13 mondial, şi Bogdan Deac - Facebook / SuperChess

Ca şi la precedentele trei ediţii, turneul de la Bucureşti a fost deschis de marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov. Acesta şi Teodora, o fetiţă de 12 ani care a început să practice şahul cu câteva luni în urmă, au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei la ceremonia de deschidere care a avut loc la Grand Hotel Bucharest.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Garry Kasparov a declarat că îi face plăcere să vină la Bucureşti, un oraş în care şahul este tratat aşa cum merită.

Pe acelaşi subiect

"Când jucam şah profesionist visam că într-o zi sportul nostru iubit va fi tratat aşa cum merită. Acum nu mai joc la cel mai înalt nivel, dar mă bucură faptul că şahiştii, şi aici îi avem pe unii dintre cei mai buni din lume, sunt trataţi la nivelul la care merită şi cu recunoştinţa cuvenită. În fiecare an, pentru că deja a devenit o tradiţie, ne întâlnim la Bucureşti la acest minunat turneu şi deşi lumea trece prin evenimente tragice şahul merge pe un drum bun. Acest sport are un viitor frumos pentru că ştim că avem susţinători puternici şi fideli. Mă bucur de fiecare dată să vin la Bucureşti pentru că ştiu că şahul este tratat aşa cum merită", a spus fostul campion mondial.

Directorul executiv al Grand Chess Tour, Michael Khodarkovsky, a afirmat la rândul său că ediţia 2023 a Superbet Chess Classic Romania va fi cea mai puternică dintre cele organizate până acum la Bucureşti.

"Am început aici în 2019, iar azi putem spune că această ediţie va fi cea mai puternică de până acum. Avem în concursul de la Bucureşti cei mai puternici şahişti, printre care şi pe campionul mondial en titre, Ding Liren, care a câştigat recent titlul suprem. Apoi pe adversarul său din finala mondială, Ian Nepomniaşci, pe Alireza Firouzja, care a câştigat ediţia 2022 a Grand Chess Tour, care va încerca să-şi apere titlul, precum şi alţi şahişti valoroşi ai momentului", a explicat Khodarkovsky.

La evenimentul de deschidere de la Grand Hotel Bucharest au asistat printre alţii foştii sportivi Ana-Maria Popescu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Mihai Leu şi Virgil Stănescu.

Cei 10 jucători de şah care îşi dispută trofeul competiţiei de la Bucureşti

- Ding Liren (China): locul 3 în clasamentul mondial şi campionul mondial en titre

- Ian Nepomniaşci (FIDE): locul 2 mondial, finalist la Campionatul Mondial desfăşurat în Kazahstan

- Alireza Firouzja (Franţa): locul 4 mondial, câştigătorul Grand Chess Tour 2022

- Anish Giri (Olanda): locul 6 mondial, câştigătorul Tata Steel Masters 2023

- Fabiano Caruana (SUA): locul 7 mondial, câştigătorul Campionatului SUA 2022

- Wesley So (SUA): locul 8 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2022

- Richard Rapport (România): locul 13 mondial, câştigătorul FIDE Grand Prix 2022

- Maxime Vachier-Lagrave (Franţa): locul 14 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2021

- Jan Krzysztof Duda (Polonia): locul 24 mondial, câştigătorul Cupei Mondiale FIDE 2021

- Bogdan Deac (România): locul 38 mondial şi unul dintre cei mai valoroşi şahişti români.

Prima rundă a turneului de la Bucureşti începe, sâmbătă, de la ora 15:00, la Grand Hotel Bucharest. Conform tragerii la sorţi, partidele care se vor desfăşura sâmbătă sunt: Ding Liren - Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana - Bogdan Deac, Ian Nepomniaşci - Richard Rapport, Jan Krzysztof Duda - Anish Giri şi Alireza Firouzja - Wesley So.

Competiţia de şah se va desfăşura la Grand Bucharest Hotel, sala Ronda, în perioada 6-15 mai, cu o zi de odihnă pe 11 mai.

În fiecare zi, partidele încep la ora 15:00. Deschiderea fiecărei zile competiţionale se va face printr-o primă mutare făcută de invitaţi speciali, sportivi, oficiali şi diverse personalităţi ale vieţii publice din România. Evenimentul va fi deschis şi publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva de pe site-ul https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2023, bilete de participare pentru urmărirea jocurilor direct în sala de competiţie.

Campionul mondial Garry Kasparov, în București, la deschiderea turneului de șah

Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti cu ocazia deschiderii turneului Superbet Chess Classic Romania 2023, că primele două amintiri legate de sportul românesc sunt performanţa Nadiei Comăneci de la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 şi parcursul echipei naţionale de fotbal a României la Cupa Mondială din SUA 1994, transmite Agerpres.

"Prima amintire legată de sportul din România o am din 1976. Îmi amintesc clar performanţa Nadiei Comăneci de atunci de la Jocurile Olimpice de la Montreal. Iar apoi ţin minte parcursul extraordinar al echipei naţionale de fotbal a României de la Cupa Mondială din 1994. Atunci România nu a fost atât de norocoasă, dar a fost aproape de a ajunge şi mai sus. Acestea sunt primele două amintiri puternice care îmi revin în minte legat de sportul românesc", a spus fostul campion mondial la şah.

Referitor la ediţia 2023 a Superbet Chess Classic Romania, Kasparov a menţionat că îşi doreşte să fie mai puternică decât precedenta.

"Mă aştept ca fiecare ediţie a turneului de la Bucureşti să fie mai puternică decât precedenta şi îmi doresc ca aceşti jucători să se ridice la nivelul organizării competiţiei. Este minunat că avem cei mai buni jucători în Grand Chess Tour, iar aici, la Bucureşti chiar pe Ding Liren şi Ian Nepomniaşci care şi-au disputat recent titlul mondial", a menţionat Kasparov.

Multiplul campion mondial Garry Kasparov a deschis, vineri, la Bucureşti turneul Superbet Chess Classic Romania 2023 (6-15 mai), din cadrul Grand Chess Tour, competiţie care reuneşte cei mai buni şahişti ai momentului. Acesta şi Teodora, o fetiţă de 12 ani care a început să practice şahul cu câteva luni în urmă, au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei la ceremonia de deschidere care a avut loc la Grand Hotel Bucharest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sport » Turneu de șah de renume în București. România, reprezentată de Richard Rapport, numărul 13 mondial, şi Bogdan Deac