Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bebeluş din UK, conceput din 3 ADN-uri. Procedura inovatoare care opreşte transmiterea de boli ereditare la copii

Un bebeluş din Marea Britanie a fost născut folosindu-se trei seturi de ADN. Primele două provin de la părinţi, iar al treilea, un procent de 0.1 la sută, de la un donator de sex feminin. Metoda are ca scop evitarea naşterii celor mici cu boli mitocondriale.

de Redactia Observator

la 10.05.2023 , 08:58

Primul bebeluș din Marea Britanie creat cu ADN de la trei persoane s-a născut după ce medicii au efectuat o procedură revoluționară tip FIV care are ca scop prevenirea copiilor să moștenească boli incurabile.

Tehnica, cunoscută sub denumirea de tratament pentru donarea mitocondrială (MDT), folosește țesutul din ovulele donatoarelor sănătoase pentru a crea embrioni FIV care sunt lipsiți de mutațiile dăunătoare pe care mamele lor le poartă și care este probabil să le transmită copiilor.

Iniţiativa, menită să oprească transmiterea de boli ereditare

Vezi și

Deoarece embrionii combină spermatozoizii și ovulul de la părinții biologici cu structuri minuscule asemănătoare unei baterii numite mitocondrii din ovulul donatorului, copilul rezultat are ADN de la mamă și tată, ca de obicei, plus o cantitate mică de material genetic - aproximativ 37 de gene - de la donator.

Iniţiativa și-a propus să ajute femeile cu mitocondrii afectate să aibă copii fără riscul de a transmite tulburări genetice. Oamenii își moștenesc toate mitocondriile de la mama lor, așa că mutațiile dăunătoare pot afecta toți copiii pe care o femeie îi are.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiinţă » Bebeluş din UK, conceput din 3 ADN-uri. Procedura inovatoare care opreşte transmiterea de boli ereditare la copii