Video

NASA revine cu noi informații despre Apophis, după ce asteroidul a trecut, pe 5 martie, la o distanţă de 17 milioane de kilometri de Pământ

De Veronica Micu.
Publicat: 28.03.2021, 15:03.
Actualizat: 28.03.2021, 15:05

Pământenii pot răsufla ușurați după ce agenția spațială americană NASA a confirmat că planeta este „în siguranță” pentru următorii cel puţin 100 de ani, în fața asteroidului Apophis..

Pe 13 aprilie 2029, asteroridul este aşteptat să treacă la o distanţă de 32.000 de kilometri de suprafaţa terestră

NASA revine cu noi informații despre Apophis, după ce asteroidul a trecut, pe 5 martie, la o distanţă de 17 milioane de kilometri de Pământ

shutterstock.com

NASA, care a considerat Apophis unul dintre cei mai periculoși asteroizi pentru Pământ, după descoperirea sa în 2004, a eliminat orice ameninţare posibilă pentru următorul secol.

Anterior, fusese estimat că o apropiere ar putea avea loc în 2029 şi 2036, apoi pentru 2068.

Citește și:

„Un impact în 2068 nu mai este în sfera posibilităţii şi calculele noastre nu arată vreun risc de impact pentru următorii cel puţin 100 de ani”, a spus Davide Farnocchia, cercetător Nasa, potrivit BBC News.

Botezat după zeul egiptean al haosului şi întunericului, Apophis are diamentrul de 340 de metri. Asteroidul a trecut, pe 5 martie, la o distanţă de 17 milioane de kilometri de Pământ, ocazie cu care astronomii au putut să folosească observaţiile radar pentru a-şi perfecţiona estimarea orbitei asteroidului în jurul Soarelui. Astfel, ei au eliiminat cu încredere orice risc de impact în 2068 şi mult după aceea.

Pe 13 aprilie 2029, asteroridul este aşteptat să treacă la o distanţă de 32.000 de kilometri de suprafaţa terestră, o zecime din distanţa dintre Pământ şi Lună. Atunci, el va putea fi observat cu ochiul liber din emisfera estică a Pământului (Asia, Africa şi părţi din Europa).

Asteroizii care se pot apropia ameninţător de Pământ, botezaţi după roboţi din saga "Star Wars"

NASA urmăreşte mai mulţi asteroizi care se pot apropia ameninţător de Pământ. Ei sunt caracterizaţi drept PHA (Potentially Hazardous Asteroids, asteroizi potenţial periculoşi) şi au fost botezaţi după roboţi din saga „Star Wars”.

Între aceştia sunt:

Potrivit news.ro, în cazul asteroizilor mici este foarte posibil ca ei să ardă la intrarea în atmosferă.

Asteroidul Apophis a fost descoperit în anul 2004

Asteroidul (99942) Apophis face parte din categoria asteroizilor potențial periculoși. Un asteroid se numește potențial periculos dacă îndeplinește în același timp două condiții.

Prima condiție este ca distanța minimă între orbita asteroidului și orbita Pământului să fie mai mică de 7,5 milioane de km, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5 distanțe Pământ-Lună, iar a doua condiție este ca diametrul asteroidului să fie mai mare de 140 de metri.

"Acest asteroid a fost descoperit în anul 2004 la Kitt Peak National Observatory din SUA, iar în anul 2013 a fost observat prima oară și de la Observatorul astronomic din Galați.

Observațiile astrometrice realizate atunci au contribuit la determinarea unei orbite cât mai precise pentru acest asteroid. Perioada de rotație în jurul Soarelui este de 0,89 ani tereștri, iar diametrul estimat a acestui asteroid este cuprins între 220 și 680 m.

Asteroidul (99942) Apophis a fost observat în noaptea de 26 – 27 februarie 2021, la Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, de către echipa formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul observatorului astronomic, Gabriel Neagu și Ana Lupoae, membrii ai Astroclubului ”Călin Popovici”.

Observațiile astrometrice și fotometrice realizate au avut ca scop dezvoltarea competențelor investigaționale în domeniul cercetării științifice ale elevilor", a anunțat, la începutul lunii martie Observatorul Astronomic "Răsvan Angheluţă" Galaţi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
Horoscopul zilei de 15 aprilie 2021. Taurii au parte de succes profesional. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro