Antena Meniu Search
x

Foto Imagini rare, publicate de NASA, cu „râurile aurii” din Pădurea Amazoniană

Imagini rare, surprinse de NASA, dezvăluie cât de mult s-au extins activitățile de exploatare minieră, considerate ilegale, în Pădurea Amazoniană din Peru. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 12.02.2021, 20:37

"Râurile aurii" din Pădurea Amazoniană
"Râurile aurii" din Pădurea Amazoniană - NASA
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

„Râurile aurii” surprinse în imagini sunt de fapt gropi despre care se crede că au fost săpate de mineri fără licență, potrivit agenției spațiale. Fotografiile au fost făcute de un astronaut aflat pe Spația Stațială Internațională, scrie BBC

Imaginile sunt încă o dovadă a amplorii exploatării distructive a aurului în regiunea Madre de Dios din sud-estul Peru. Țara este un important exportator de aur, iar Madre de Dios găzduiește o imensă industrie ilegală, cu mii de mineri care încearcă să-și câștige existența. În zonă, industria extractivă a dus la defrișări extinse și la distrugerea habitatelor vitale.

Exploatarea minieră otrăvește și comunitățile locale, deoarece se utilizează tone de mercur pentru extragerea materialului prețios, iar oamenii de știință spun că o cantitate semnificativă este eliberată în râuri sau în atmosferă.

Gropile în care minerii caută aur apar sun forma a sute de bazine umplute cu apă, înconjurate de noroi unde a fost îndepărtată vegetația, explică NASA. Minerii urmează traseele râurilor vechi în care s-au depus sedimente, inclusiv minerale.

În anumite părți din regiunea care găzduiește specii rare de animale, inclusiv maimuțe, jaguari și fluturi, oamenii de știință cred că mineritul este principala cauză a defrișărilor.

Potrivit unui raport întocmit de un grup de monitorizare a Amazonului, defrișările pentru extragerea aurului au distrus aproximativ 22.930 acri din Pădurea Amazoniană din Peru, în 2018.

Stimulați de creșterea prețului aurului, oamenii din comunitățile locale văd mineritul ca pe o modalitate de a e îmbogăți. 

Într-o altă zonă din Peru, în La Pampa, după ce timp de un deceniu oamenii au migrat încurajați de "febra aurului", Guvernul a pus cap[t acestei activități, expulzând aproximativ 5.000 de mineri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Imagini rare, publicate de NASA, cu „râurile aurii” din Pădurea Amazoniană