Antena Meniu Search
x

NASA și SpaceX au lansat cu succes în spațiu prima misiune umană americană după 9 ani

NASA și SpaceX au lansat cu succes în spațiu prima misiune umană de pe teritoriul Statelor Unite, după 9 ani de pauză. Evenimentul istoric marchează încă o premieră: este prima misiune a unei capsule dezvoltate de o companie privată care duce un echipaj uman pe Staţia Spaţială.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 30.05.2020, 22:40

  • Lansarea a avut loc la ora României 22:22.
  • Preşedintele Donald Trump a fost prezent la eveniment.

Ora 22.35: Capsula s-a separat de rachetă, a fost plasată pe orbită şi se îndreaptă către Staţia Spaţială Internaţională.

Ora 22.27: Cei de la NASA transmit că totul decurge conform planului. Capsula se îndreaptă spre orbită cu o viteză de peste 2400 de kilometri pe oră.

Ora 22:22: Capsula spaţială Crew Dragon, propulsată de o rachetă Falcon 9, a fost lansată cu succes de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Cei doi astronauţi americani au pornit în misiunea lor către Staţia Spaţială Internaţională.

Ştirea iniţială: Astronauții americani Robert Behenken și Dog Hurley vor porni către Stația Spațială Internațională cu capsula Crew Dragon, care va fi propulsată de o rachetă Falcon9, ambele dezvoltate de SpaceX, compania lui Elon Musk.

Lansarea a fost programată pentru ora României 22.22, de la Centrul Spațial Kennedy, din statul Florida.

Miercuri, lansarea a fost amânată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Conform estimărilor, pentru sâmbătă, tot din cauza condițiilor meteo, sunt aproximativ 50% șanse ca lansarea să aibă loc.

9 ani de pauză

Zborurile în cosmos au fost oprite pe teritoriul american în 2011, când NASA a pus capăt programului navetelor sale spațiale. Ultima misiune a fost STS-135, a navetei Atlantis, care s-a încheiat pe 21 iulie 2011.

De atunci, astronauții americani au zburat timp de 9 ani către Stația Spațială Internațională cu capsulele rusești Soyuz, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiinta » NASA și SpaceX au lansat cu succes în spațiu prima misiune umană americană după 9 ani