Antena Meniu Search
x

Două portavioane japoneze scufundate în Al Doilea Război Mondial, găsite în Pacific

Două portavioane japoneze scufundate în al Doilea Război Mondial au fost descoperite în Pacific. Este vorba despre două dintre cele 7 nave distruse în timpul Bătăliei de la Midway, din 1942, una dintre cele mai importante din acest conflict.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 21.10.2019, 16:53

Două portavioane japoneze scufundate în al Doilea Război Mondial au fost descoperite în Pacific. Este vorba despre două dintre cele 7 nave distruse în timpul Bătăliei de la Midway, din 1942, una dintre cele mai importante din acest conflict.

Epavele au fost identificate de o echipă de exploratori de pe nava de cercetare Petrel. Vasul aparţine companiei Vulcan Inc. înfiinţată de cofondatorul Microsoft, Paul Allen.

Primul portavion japonez, Kaga, a fost descoperit săptămâna trecută. Cel de-al doilea, Akagi, a fost reperat duminică.

Ambele epave zac la o adâncime de aproximativ 5.490 de metri în apele celei mai mari arii marine de conservare din lume, Papahanaumokuakea, aflată în Pacific. Descoperirile au fost anunţate pe Twitter de către exploratori, care au postat şi fotografii ale epavelor.

Portavionul japonez Akagi pe fundul Oceanului Pacific
Epava portavionului japonez Kaga

La căutări, echipa a folosit două vehicule submarine autonome (AUV), dotate cu sonar. Potrivit BBC, echipajul vasului Petrel a colaborat şi cu Marina Militară SUA, pentru că altfel e ilegală explorarea locurilor unde se află epave ale navelor militare americane.

Bătălia de la Midway, din iunie 1942, e considerată a fi unul dintre momentele-cheie ale celui de-al Doilea Război Mondial. Japonia a urmărit atunci capturarea Insulelor Midway, folosite ca bază militară strategică de Statele Unite.

Americanii au reuşit însă să afle din timp de planul japonez de invazie şi au pregătit din timp confruntarea. Peste 3000 de japonezi şi 300 de americani au murit în această bătălie, care a provocat pierderi ireparabile pentru marina niponă. 5 dintre cele 7 nave scufundate la Midway au fost japoneze.

Până acum, doar o singură navă scufundată în această bătălie fusese descoperită, USS Yorktown, în 1998. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Două portavioane japoneze scufundate în Al Doilea Război Mondial, găsite în Pacific