Antena Meniu Search
x

Video 84% dintre români recunosc că nu ştiu cui să se adreseze în cazul în care devin victime ale infracțiunilor cibernetice

An de an, economia lumii pierde sute de miliarde de dolari din cauza criminalităţii cibernetice. Deja vorbim de un fenomen global care s-a răspândit tot mai agresiv pe măsură ce internetul a devenit nelipsit din viaţa noastră.

de Redactia Observator

la 16.02.2021, 13:54

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Problema este că puţini sunt cei cu adeverat conştienţi de acest fenomen şi mai puţini cei care ştiu cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau un comportament online ilegal, inclusiv bullyingul. Iar cei mai mulţi dintre români sunt victime sigure.

Mai exact, 84% dintre noi recunosc că nu au nicio idee cu cine ar trebui să vorbească sau unde ar trebui să raporteze dacă sunt atacaţi online. Ceea ce ne plasează pe locul doi la nivel european. Mai rău decât noi stau ţări precum Spania şi Danemarca, însă şi francezii declară că nu ştiu cui să se adreseze în cazul în care devin victime online.

La polul opus se află Malta. Locuitorii de aici se pare că ar fi cei mai pregătiţi să facă faţă consecinţelor unei infracţiuni cibernetice. La nivel european, procentul rămâne însă ridicat. Peste două treimi dintre europeni nu ştiu unde să anunţe un astfel de incident. În România, din 2019 există numărul unic 1911 la care victimele unui atac cibernetic pot raporta un astfel de incident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Tehnologie » 84% dintre români recunosc că nu ştiu cui să se adreseze în cazul în care devin victime ale infracțiunilor cibernetice