Update Aplicațiile care au acaparat internetul, pericole ascunse. Ce se întâmplă cu datele tale după ce un AI îți face portretul
O aplicaţie care funcţionează cu ajutorul inteligenţei artificiale a devenit incredibil de populară în ultima perioadă. Practic, utilizatorii Lensa Al trebuie să încarce cel puţin zece fotografii din arhiva persoanlă, iar acestea sunt transformate în avataruri, totul contracost. Ce nu ştiu utilizatorii este că cedează drepturile de autor asupra trăsăturilor lor. Nu este singura aplicaţie de acest gen folosită de tineri.
Pentru aprecierile de pe Instagram sau pe Facebook, mulţi tineri apelează la tot felul de aplicaţii, chiar dacă unele vin şi cu riscuri la pachet. Una dintre cele mai în vogă este Lensa Magic Avatars. Este lansată de 4 ani, însă recent se bucură de un succes enorm în rândul tinerilor, câştigul fiind de 1 milion de dolari pe zi.
"Este interesantă. Am o colegă care tot lucrează cu aplicaţia aia, dar mi s-a părut interesantă. O să mi-o descarc şi eu, probabil."
"Este destul de populară în ultimul timp. Ce face AI-ul acesta. Prelucrează mai multe lucrări pe care le găseşte pe internet şi le pune într-una, le contopeşte. Cred că are acces la o bază foarte mare de date."
Pentru a avea avatarurile preferate, oamenii încarcă cel puţin zece poze şi plătesc o taxă de minimum 20 de lei, doar pentru o singură încercare. Experţii spun că furnizarea fotografiilor pe astfel de aplicaţii reprezintă un real pericol.
- Ce este Lensa AI, fenomenul care a invadat Facebook şi Instagram, cum o poţi folosi şi la ce pericole te expui
- Observator News, aplicaţia de ştiri din România cu cea mai mare audienţă în fiecare lună a anului 2022
- Aplicaţia care semnalizează problemele de mediu din Alba: "Trebuie să începem să conştientizăm cât de mare e...
Marian Hurducaş, specialist social media: "Se spune că în momentul în care tu ai încărcat pozele, ei au drept pentru pozele respective, insclusiv pentru ce este în ele. Adică, ti-ar putea folosi inclusiv datele biometrice dacă ar fi nevoie de ele într-un anumit context. Ca atunci când îţi pierzi buletinul şi cineva poate să îţi facă, spre exemplu, pe numele tău un credit bancar."
Nu este singura aplicaţie de acest gen. FaceJoy sau Voi AI Avatar sunt alte două platforme.
Marian Hurducaş, specialist social media: "Anul acesta a fost cumva anul inteligenţei artificiale generative. Îi spui să facă ceva şi execută acel ceva. Este şi GED GBD care o să dea peste cap puţin lumea părţii de research."
Pericole și pentru sănătatea emoțională
Dorinţa de a se remarca pe reţelele de socializare este comentată şi de psihologi.
Iuliana Dimulescu, psiholog: "Este un pericol pentru că este evadare de la realitate. Realitatea este cu totul altceva. Vor să fie în anumite cercuri şi anumite cercuri implică asemenea practici."
Suma pe care trebuie să o plătească utilizatorul care vrea avataruri creşte în funcţie de numărul de poze editate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰