Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce este Lensa AI, fenomenul care a invadat Facebook şi Instagram, cum o poţi folosi şi la ce pericole te expui

O nouă aplicaţie a cucerit feedurile de Facebook şi Instagram, nu doar în România, ci şi în lume iar fenomenul a luat amploare în ultimele zile. Pozele prin care oamenii se transformă în artă digitală cu ajutorul unei aplicații de inteligență artificială numită Lensa au invadat feedurile. 

de Redactia Observator

la 09.12.2022 , 17:02

Ce este Lensa AI, fenomenul care a invadat Facebook şi Instagram, cum o poţi folosi şi la ce pericole te expui Lensa AI - Sofia Pitt / CNBC

Ce este Lensa AI? Este în prezent cea mai descărcată aplicație gratuită din App Store, deși trebuie să plătiți pentru a utiliza funcția de artă AI. Şi în Google Play are 10 milioane de descărcări.  Lensa s-a lansat pentru prima dată ca instrument de editare foto în 2018, dar luna trecută compania a lansat o nouă funcție numită "Magic Avatars". În autoportretele digitale generate de inteligenţa artificială apari ca o operă de artă într-o varietate de teme: pop culture, prințese, zâne sau anime.

Dacă instalezi aplicaţia ai o perioadă 7 zile în care o poţi testa gratuit. După aceea, abonamentele variază de la 20 la 50 de euro. Pentru a utiliza instrumentul "Magic Avatar", plătiţi suplimentar în jur de 4 euro pentru 50 de imagini.

Cum să creezi artă digitală cu Lensa AI?

Articolul continuă după reclamă

În ultimele luni a existat un boom al aplicaţiilor care au în spate inteligenţă artificială: cum ar fi ChatGPT și Dall-E. ChatGPT, care a devenit şi el viral recent, este un chatbot AI care a generat un interes maxim. Îi poți cere să scrie poezii și povești sau să-l folosești pentru a-ţi răspunde la întrebări. Dall-E, care este creat de OpenAI, aceeași organizație ca ChatGPT, este un generator text-to-image care are şi el în spate un sistem AI. Tastați câteva cuvinte și el creează o imagine.

Pe acelaşi subiect

Lensa se foloseşte de un generator de imagini open-source numit Stable Diffusion. Descărcați Lensa AI pentru iPhone sau Android. Deschideți aplicația. Faceți clic pe "Fotografii". Veți vedea un buton galben pe care scrie "Magic Avatars". Vi se va cere să încărcați între 10 și 20 de selfie-uri. Aplicația recomandă utilizarea prim-planurilor, a fotografiilor cu adulţi, cu diferite fundaluri și expresii faciale. Îi sfătuiește pe utilizatori să evite fotografiile de grup, cele în care par copii sau fotografiile nud. Aplicația spune că "fotografiile vor fi șterse imediat de pe serverele noastre după ce avatarurile sunt gata".

După ce ați selectat 10-20 de selfie-uri, vi se va cere să vă alegeţi sexul iar apoi să plătiți. După aproximativ 20 de minute, veți fi notificat că avatarurile voastre sunt gata să fie salvate. Veți primi avatare într-o varietate de stiluri diferite, cum ar fi Fantasy, Fairy Princess, Focus, Pop, Stylish, Anime, Light, Kawaii, Iridiscent și Cosmic.

Ce trebuie să ştiţi dacă vreţi să folosiţi Lensa AI?

Experţii atrag însă atenţia la pericolele din spatele aplicaţiei Lensa AI. Deşi a fost descărcată masiv în ultimele zile în Google Play are un rating de 3.9 stele bazat pe 127.000 de recenzii, iar în App Store are au rating de 4.8, bazat pe 3000 de evaluări. 

Dragoș Stanca, președintele Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), explică pe Facebook ce trebuie să ştim dacă folosim aplicaţia creată de compania unor ruşi: "Lensa AI is super fun. Dar, înainte să vă jucați cu aplicația și să îi trimiteți pozele voastre, sau chiar să plătiți ceva pentru asta, e bine să știți cel puțin trei chestii: În termeni și condiții le cedați drepturile asupra trăsăturilor voastre. Da, puteți apărea ca vedete în animații Hentai or whatever. Toate aplicațiile de genul le fac artiștilor fix ce le-a făcut social media jurnalistilor si companiilor de publishing la începutul Web2.0: le "fură" algoritmic idei și conținut - fără să cedeze nimic din venituri. Nu sunt deloc adeptul generalizărilor...dar.. Prisma Labs, care deține Lensa AI, e o companie fondată de antreprenori ruși, fondatorul e ex Mail.ru si Yandex, CEO e fost Yandex - dar compania opereaza în US, ce-i drept."

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » Ce este Lensa AI, fenomenul care a invadat Facebook şi Instagram, cum o poţi folosi şi la ce pericole te expui