Antena Meniu Search
x

Capcane cu promoții și like-uri pe Internet. Sfaturile experţilor pentru a nu deveni victime

Momiţi cu premii false, tot mai mulţi români ajung să cadă în plasa celor care fură date cu caracter personal. Experţii în securitate cibernetică spun că asistăm la o epidemie online. Uneori, tentanţia unui premiu e mai presus de orice. Iar victimele acceptă fără să ştie că sunt spionate.

Vezi și

Momiţi cu premii false, tot mai mulţi români ajung să cadă în plasa celor care fură date cu caracter personal. Experţii în securitate cibernetică spun că asistăm la o epidemie online. Uneori, tentanţia unui premiu e mai presus de orice. Iar victimele acceptă fără să ştie că sunt spionate.

Mihai e expert în securitate cibernetică şi e unul dintre românii care nu cred în promoţiile online cu premii garantate.

MIHAI, expert în securitate cibernetică:

Bilete de avion gratis, vacanţe, terminale mobile, vouchere, premii destul de mari, dar utilizatorii trebuie să conştientizeze că nimic nu e gratis în viaţa asta. Ca să îţi revendici premiul trebuie să dai share, să partajezi informaţia cu 20 dintre prietenii tăi. Lumea în continuare muşcă momeala.

Toate ţepele sunt centralizate la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Iar toate concursurile capcană au un lucru în comun: sunt explicate într-o limbă română îndoielnică. 12.000 de români au crezut că pot câştiga o pereche de pantofi sport.

Ar fi trebuit să răspundă la un chestionar cu trei întrebări plin de greşeli gramaticale. Premiul e garantat cu condiţia ca proaspătul câştigător să apese pe butonul de like şi share. Ca să fie convins, organizatorii îi arată câţi alţi oameni au procedat la fel.

Acelaşi mecanism îl regăsim şi la o promoţie unde se oferă vouchere de 100 de euro pentru cumpărături. La finalul chestionarului, apar fericiţii câştigători de până atunci. Sunt fix aceiaşi oameni ca la promoţia pentru pantofi.

Ce nu ştiu românii e ce întâmplă în timp ce accesează falsul concurs.

BOGDAN, expert în securitate cibernetică:

Cineva poate să ne planteze ransomeware, altcineva, ne poate planta un backdoor care să îi ofere acces complet la calculatorul nostru. ne poate deschide camera, ne poate accesa microfonul, putem ajunge la diferite metode de supraveghere şi apoi şantaj.

În cel mai bun caz, atacatorii doar intră în posesia datelor personale ale celor amăgiţi cu false premii.

Un infractor cibernetic are nevoie de doar 45 de lei pentru a crea un site care să găzduiască o falsă promoţie. Îşi recuperează însă banii cu vârf şi îndesat pentru că 1.000 de adrese de email şi 1.000 de numere de telefon ale proprietarilor ajung să fie vândute pe Darknet cu sute de euro.

Fenomenul există în toate colţurile lumii. Recent, zeci de australieni au crezut că au câştigat un card de cumpărături Facebook, au plătit 7.000 de dolari de persoană pentru deblocarea lui dar nu au primit nimic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Tehnologie » Capcane cu promoții și like-uri pe Internet. Sfaturile experţilor pentru a nu deveni victime