Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce nu ar trebui să postăm pe social media și la ce amenințări suntem expuși pe internet

Fiecare dintre noi care are un cont pe o rețea de socializare are și urmăritori sau „prieteni” pe care nu îi cunoaște. În acest context, putem fără să vrem să facem greșeli când postăm lucruri despre noi pe aceste rețele. Petru Kovaci, Security Engineer, IT Security & Coding Trainer at ITLevel a descris în cadrul conferinței WEBDIDACTICA, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, riscurile la care ne expunem când postăm niște simple poze pe internet.

de Redactia Observator

la 09.06.2023 , 17:39

Expertul a explicat că simpla publicare a unor fotografii din locul în care suntem în vacanță le arată posibililor infractori faptul că lipsim de acasă o perioadă mai lungă de timp. „Postările din vacanțe sunt practic invitații pentru cei certați cu legea să ne spargă locuințele cât timp noi ne simțim bine departe de casă”, a spus Kovaci.

Cu cyberbulling-ul nu e de joacă

Un alt aspect semnalat de expertul în informatică a fost acela al cyberbullingului: „Acest fenomen poate fi redus, dar nu stopat. Pentru a reduce acest fenomen, părinții trebuie să își educe copilul să nu actioneze în postura de agresor. Copiii care experimentează cyberbulling pot intră în depresie, se izolează de ceilalți și pot acționa chiar aceștia din postura de agresor.”

Articolul continuă după reclamă

Kovaci a adăugat că trebuie să întelegem că ceea ce spun ceilalți despre noi nu reprezintă în mare parte adevărata realitate. Expertul a mai spus că în cazurile în care un copil s-a confruntat cu cyberlbullying-ul părinții trebuie să îl susțină, iar ajutorul unui specialist nu ar trebui exclus.

Suntem ținta grupurilor de crimă organizată

Kovaci a trecut în revistă și o serie de amenințări online, făcute de obicei de grupurile de crimă organizată:

– phising (mail-uri, mesaje, atacatorul intră în conversație cu tine și încearcă să obțină informații (bancare, adresa, să te păcălească să dai click pentru a evapora sume de bani)

- malware (viruși de zi cu zi)

- randsomware (nu mai putem accesa datele noastre și trebuie să plătim o suma de bani pentru a fi decriptate, chiar dacă plătim nu este sigură reprimirea datelor)

Expertul a insistat pe faptul că este important să nu oferim datele de contact personal și să nu comunicăm cu persoane pe care nu le cunoaștem.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Tehnologie » Ce nu ar trebui să postăm pe social media și la ce amenințări suntem expuși pe internet