Antena Meniu Search
x

Dispozitivele de dezinfectat cu lămpi UV, la mare căutare în pandemie

Vânzările dispozitivelor de dezinfectat cu lămpi UV au explodat în ultimele luni. Studiile arată că radiațiile ultraviolete neutralizează în proporție de aproape 100% coronavirusul. Mare atenție însă cum şi cât timp folosim astfel de dispozitive pentru că radiația UV poate avea efecte extrem de nocive asupra pielii şi ochilor.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 27.07.2020, 22:04

Vezi și
  • Studiile arată că razele UV pot distruge coronavirusul în 25 de secunde.
  • Dispozitivele pot folosi la dezinfectarea suprafețelor, obiectelor sau a aerului.

Angajat magazin:  Are 3 lămpi cu UVC și 3 cu ozon. Este recomandată pentru o încăpere de 60 de metri pătrați.  Este un produs nou, s-a vândut foarte bine, mai ales în perioada aceasta.

Mai exact, vânzările pentru aceste produse s-au dublat. Dispozitivele cu raze ultraviolete pot fi folosite pentru dezinfectarea suprafețelor, obiectelor și a aerului.

Robert Manea, distribuitor lămpi UV: În lunile martie, aprilie am vândut de ordinul sutelor. Ne așteptăm la un interes crescut dată fiind situația actuală.

Cel mai recent studiu, arată că razele UV sunt atât de puternice încât pot distruge coronavirusul în mai puțin de un minut.

Specialiștii de la Universitatea din Boston au stabilit în urma testelor facute ca noul coronavirus poate fi distrus în proporție de 99,99% cu ajutorul radiațiilor UV, în doar 25 de secunde.

Livia este medic ginecolog de 12 ani și, de câteva luni, își dezinfectează cabinetul cu ajutorul razelor UV.

Livia Manta, medic ginecolog: După ce se termină ziua de consultații o las aprinsă câteva ore pentru dezinfectarea suprafețelor și a aerului. Corespunde pentru o suprafață de 35 de metri pătrați, cabinetul are în jur de 20.

Există inclusiv lămpi de mână ce pot fi folosite mult mai ușor şi... mai sigur.

Robert Manea, distribuitor lămpi UV: Poate fi folosită pentru sterilizarea obiectelor din casă, de exemplu o tastatură. Lumina UV e daunatoare ochiului și pielii si atunci cand este intoarsa, lampa se oprește automat.

Totuși, expunerea repetată la acest tip de lumină ultravioletă poate cauza arsuri oculare şi ale pielii.

Simona Carniciu, medic de familie: UVA și UVB sunt acele radiații de care trebuie să ne ferim pe expunerea pe termen lung.  Se folosesc temporizatori pentru că nu trebuie să fi expus nici măcar o secundă la acel tip de radiații.

La mare căutare în această perioadă sunt și tunelurile dezinfectante, mai ales de către spitale și clinici private.

Vlad Chiritescu, realizator tunel dezinfectant: Preturile sunt la pachet complet și includ substanțele, transportul și montajul în București și pretul este de 3.490 Euro.

Prețul unui aparat cu lămpi UV pornește de la 500 de lei și poate ajunge pâna la 1.700 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Tehnologie » Dispozitivele de dezinfectat cu lămpi UV, la mare căutare în pandemie