Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. În cât timp poate fi deblocat un telefon într-un service improvizat. Costul: 100 lei

Aproape orice telefon poate fi deblocat, în doar câteva minute, la orice colț de stradă, în service-urile GSM improvizate. E nevoie doar de un soft gândit de hackeri și de cineva cât de cât priceput la telefoane. Mai departe, meseriașii de cartier ajung să lucreze mână în mână cu hoții de telefoane pentru un ban în plus, fără ca măcar să știe. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 02.06.2022, 19:43

Vezi și

''Problema cu el e că are PIN, dar nu îl mai știu. Se șterge tot!

Deci nu mai trebuie să îți dau cutie, încărcător, acte, garanție, nimic?

Nu, frate, el acum ți-l face, ți-l dă imediat...''

100 de lei. Atat a costat deblocarea pentru un telefon fabricat anul trecut. O procedură care nu a durat mai mult de 10 minute. Și pentru care nu ni s-a cerut să demonstrăm că telefonul ne aparține. Culmea, la un service autorizat, deblocarea ar fi durat chiar și câteva zile.

Pe acelaşi subiect

Mihai Stancu, tehnician service: Sunt niște softuri făcute de hackeri. Un service autorizat colaborează cu producătorul. Acela este cel care poate să îl deblocheze.

Înainte să fie deblocate, telefoanele ar trebui verificate, cel puţin în teorie

În mod normal, înainte de a fi vândut mai departe sau de a fi deblocat, un telefon ar trebui verificat prin codul IMEI, un număr internațional de identificare. 

''Acum putem verifica dacă telefonul apare ca fiind furat sau pierdut...Ne apare cu roșu când este furat și cu verde dacă este ok. El a fost raportat în Statele Unite...''

Un soft similar este folosit și de Poliție, care înregistrează codul telefonului într-o bază de date internațională, în momentul în care depunem o plângere cum că l-am pierdut sau că ni s-a furat. Prin același cod, polițiștii pot cere operatorului de telefonie mobilă să blocheze dispozitivul. Procedura greoaie face ca rar să se întâmple acest lucru.

Alin Luca, firmă telefoane recondiționate: Poliția încearcă să identifice, folosind aceste baze de date sau alte servicii, dacă IMEI-ul e disponibil în țară sau în afara țării.

Până să fie găsit de polițiști, telefonul ajunge pe diferite platforme online de comerț, imediat după deblocare. Acolo, vânzătorii "uită" să menționeze cum au făcut rost de el.

Diana Sarca, Poliția Capitalei: Pentru cei care se bucură la chilipiruri, în situația în care știi că un telefon pe piață costă câteva mii de lei și tu reușești să îl iei cu câteva sute, trebuie să îți pui cu atenție întrebarea: oare e bine să îl cumpăr?

Telefoanele mobile se numără printre cele mai furate obiecte pentru care oamenii ajung la Poliție. Puține ajung să fie recuperate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » Experiment Observator. În cât timp poate fi deblocat un telefon într-un service improvizat. Costul: 100 lei