Video Femeile din România şi-au câştigat locul în industria IT. Care este secretul ascensiunii într-un domeniu dominat de bărbaţi
Aduc inteligenţa emoţională în domeniul inteligenţei artificiale. Tot mai multe femei sunt atrase de industria IT. În România, ponderea angajatelor cu studii în domeniu este de aproape 30%, cu mult peste media europeană. Uniunea Europeană oferă granturi în valoare de 75.000 de euro şi mentorat femeilor care pornesc un start-up în domeniu.
Anamaria a lucrat şapte ani în resurse umane, cu un sistem de operare pe care îl folosea cu ochii închişi. Însă, ca orice software, dădea şi erori. Erori care i-au stârnit curiozitatea.
Anamaria Kriegsamann - IT Business Analyst: O singură virgulă pusă greşit poate da peste cap un întreg cod sau program. Am încercat să înţeleg ce se află şi în back end, în spatele unei interfeţe şi să încerc să aduc îmbunătăţiri.
Soluţii pentru utilizatori caută şi Julia şi Simona. Lucrează pentru unul dintre giganţii tech prezenţi în România, cu clienţi în America de Nord şi Canada. În IT, nu mai e loc de stereotipuri.
Julia Moater - Senior Regional Manager: Chiar au fost cazuri în care am concurat pe acelaşi post cu cinci bărbaţi şi l-am luat eu.
Simona Botner - Customer Succes Manager: Ce m-a atras în industria asta sunt organizarea, inovaţia, dorinţa continuă de cunoaştere.
Câte femei lucrează în România în industria IT
Şi industria a câştigat ceva extrem de valoros.
Julia Moater - Senior Regional Manager: S-a văzut cât de importantă este inteligenţa emoţională şi se pune accent pe ea. Atunci când vinzi doar software sau hardware, fără componenta umană, este mult prea rece şi găseşti din ce în ce mai greu clienţi.
Ioana Matei - reporter Observator: Cu profesionalism, empatie şi agilitate. Aşa au reuşit femeile să îşi câştige locul într-o industrie dominată de bărbaţi. La noi în ţară, numărul angajatelor în IT&C a ajuns la 90.000, în 2020, faţă de 50.000, în 2008. Chiar şi aşa, sunt încă minoritare în birouri. Din 10 angajaţi în companiile tech din România, 4 sunt femei. Iar o explicaţie ar fi faptul că nu sunt încurajate, încă din timpul şcolii, să urmeze o carieră în domeniu. Doar 3 din 10 au studii în IT, în timp ce 43% au ajuns să lucreze în industria IT&C, după ce au trecut prin mai multe job-uri.
Iar tinerele care aleg o carieră în tehnologie sunt tot mai multe.
Ana Vişian - marketing manager site recrutare: Am ajuns să avem aproape o treime candidaţi femei, indiferent de tipul de job, că vorbim de developer, că vorbim de analist, că vorbim de consultant sau project manager.
Ruxandra Ivan - HR Manager: De curând, am făcut un program de internship. Am luat în acest program de internship nouă persoane, dintre care şase sunt de tip feminin.
Cât câştigă angajaţii din IT
Ofertele de job-uri cresc de la un an la altul, la fel şi salariile. Câştigul mediu, în companiile de IT, este de 8.400 de lei.
Ana Vişian - marketing manager site recrutare: Este un motivator suficient de puternic să te apuci de învăţat, să faci o facultate, să faci o reconversie, să îţi iei un job part time sau să lucrezi pe un proiect în domeniul acesta.
Uniunea Europeană încurajează femeile să pornească afaceri în domeniul tehnologiei şi oferă granturi în valoare de 75.000 de euro şi mentorat celor care pornesc un start-up în IT.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰