Antena Meniu Search
x

Video ''Nici nu murim, nici nu ne lăfăim.'' UE pregăteşte o directivă care prevede ca salariul minim să ajungă la jumătate din valoarea celui mediu

România ar putea fi obligată să crească salariul minim pe economie. Uniunea Europeană pregăteşte o directivă care prevede că salariul minim trebuie să aibă cel puţin 50 la sută din valoarea celui mediu. Dacă vestea e una bună pentru angajaţi, firmele nu sunt prea încântate. Spun că nu-şi permit să crească prea repede veniturile.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.11.2021, 09:44

Vezi și

''La limita de supravieţuire. Nici nu murim, nici nu ne lăfăim.'' 

''Îmi ajung în condiţiile în care locuiesc cu mama.

Vă mai ajută ea?

Da! Altfel n-ar fi suficient.''

Pe acelaşi subiect

Avem 1,6 milioane de români care trăiesc lună de lună cu salariul minim pe economie. Uniunea Europeană pregăteşte un proiect de directivă care prevede ca salariul minim să ajungă la jumătate din cel mediu. În România, raportul e de aproximativ 40%, în condiţiile în care salariul minim brut e de 2.300 de lei, iar cel mediu ajunge la 5.600 de lei. Şi chiar dacă se aplică majorarea de 10% din ianuarie 2022, tot nu ajungem ca venitul minim să fie 50% din cel mediu. 

Dumitru Costin, preşedinte BNS: România astăzi este campioană europeană la rată de sărăcie în muncă. 11,2%. Acea teza după care s-a ascuns foarte multă vreme capitalul și o parte din clasa politică, care spune că dacă crești salariul minim se duce de râpă economia țării e neadevărată. 

Dacă am ţine cont de ce spune Uniunea Europeană, salariul minim brut ar ajunge la puţin peste 3 mii de lei. Asta dacă ne raportăm la salariul mediu din 2022, care este estimat la aproape 6.100 de lei. Angajaţii ar primi în mână însă în jur de 1.800 de lei. 

''Ar fi prea puţin, că scumpirile sunt mari. Ar fi ceva mai bun 2 mii, 3 mii. Dacă tot suntem în Europa.''

Dacă vestea este una bună pentru angajaţi, firmele nu sunt prea încântate

Doar că privaţii spun că nu-şi vor permite prea curând să crească salariile. 

Adrian Negrescu, analist economic: 93% dintre companii abia se descurcă cu banii de la o zi la altă. Blocajul financiar, plățile care nu se fac între companii, facturile neplătite au ajuns la 430 de miliarde de lei, un nivel istoric. 

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Nu mai au predictibilitate în prețuri, materiile prime pentru ei au explodat. Trebuie să stabilizam economia, să nu mai vedem aceste tipuri de fluctuații ale prețurilor  și abia apoi să discutăm de măririle salariale. 

Dacă propunerea Comisiei Europene ajunge directivă, toate statele sunt obligate s-o pună în aplicare. 

Adrian Negrescu, analist economic: Pot fi făcute creşteri de salarii din pix, dar asta înseamnî că şi preţurile vor continua să crească. 

Iar autorităţile fac din nou promisiuni. Pe lângă creşterea din ianuarie, ar urma să mai fie una în iulie, astfel încât câştigul minim brut să ajungă la 2.740 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » ''Nici nu murim, nici nu ne lăfăim.'' UE pregăteşte o directivă care prevede ca salariul minim să ajungă la jumătate din valoarea celui mediu