Antena Meniu Search
x

Video Femeile din România, atrase de industria jocurilor video. Zeci de mii de urmăritori pe Twitch și noi oportunități în carieră

În competiţia dintre filme şi cărţi, câştigătoare detaşate sunt jocurile video! Sunt cele mai consumate produse culturale, iar industria de gaming este mai mare decât cea a filmului și a muzicii la un loc. 

de Lorena Rădulescu

la 06.04.2021, 15:17

Vezi și

Fiecare dintre noi a avut cel puţin un episod în viaţă când un joc video pe telefon sau pe calculator ne-a ocupat o bună parte din timp. Iar cei care studiază fenomenul spun că nu doar bărbaţilor le place să se joace. Mai mult, un sondaj românesc arată că interesul doamnelor şi domnişoarelor pentru locurile de muncă în companiile care dezvoltă jocuri a crescut continuu mai ales în ultimii doi ani.

Tudor Daescu, co-organizator Gaming Marathon: Există o proporție de 48% de femei din cei 8 milioane care s-ar juca în România. 48% sunt femei și 52% bărbați. De la ediție la ediție am ajuns la aceasta din martie care a fost dedicată femeilor care vor să lucreze în gaming. În primul rând am vrut să le aplaudăm pe cele care sunt deja și să le încurajăm să îmbrățișeze o carieră în zona de gaming pentru că este nevoie de ele. Sunt foarte bune pe ceea ce fac. 

Mariana Lupuianu, manager de recrutare: Au început să aplice mai intens. Probabil că și-au dat seama că este și locul lor aici și că pot să își bage așa nasul în industria asta. Și chiar în ultimul an de când stăm acasă rata lor de aplicare a crescut și în special dacă ne uităm mai mult în zona de meserii care sunt mai creative, poate pe zona de artă, de game design, în zona asta a crescut mult numărul aplicanților și inclusiv pe zona de testare.

De la zero la 30.000 de urmăritori pe Twitch, în doar trei ani

Reddysh este una dintre creatoarele de conţinut de gaming din România, cu mii de urmăritori. Pasiunea pentru jocurile video a început din copilărie. A renunţat la un job în marketing pentru a se dedica în totalitate lumii virtuale.

Irina Simion, Reddysh: Ajungeam acasa la ora șapte și în fiecare zi de la ora nouă jumate eu făceam stream pe Twitch jucându-mă Fortnite. Am inceput sa fac stream in noiembrie 2018 cu zero viewers.

Reporter: Câți urmăritori ai acum?

Irina Simion, Reddysh: Pe Twitch unde fac eu stream am 30.000, tocmai am făcut 30.000. Tik Tok-ul are undeva la 100.000, dar focusul meu este pe Twitch. Timp de trei ani de zile în fiecare zi am făcut stream. Fetele sunt din ce în ce mai bune. Nu mai există concepția asta că doar băieții pot să fie buni la jocuri. Mi-ar plăcea foarte mult în România să văd mai multe creatoare de conținut. 

Şi Monica şi-a transformat pasiunea în profesie şi de aproape doi ani este designer de jocuri video şi încurajează alte femei să aleagă o carieră în gaming.

Monica Ureche: Nu am simțit niciodată că aș fi dezavantajată. Nu am simțit niciodată că m-ar trata cineva diferit doar pentru că sunt fată. Mi-am dorit foarte foarte tare încă din liceu să lucrez în gaming. Există în industria de gaming foarte multe joburi foarte diferite. Cel mai important este să aplici. Mi se pare că foarte multe fete, de exemplu, cred că își pun niște bariere singure. Dacă există mai multe fete în gaming ele ar putea să reușească să facă jocuri diferite. 

În prezent doar 20% dintre femei activează în zona de dezvoltare a jocurilor video iar mai puțin de 15% dintre programatori sunt de sex feminin, dar numărul lor creşte de la an la an în toată lumea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Tehnologie » Femeile din România, atrase de industria jocurilor video. Zeci de mii de urmăritori pe Twitch și noi oportunități în carieră