Antena Meniu Search
x

Video Fenomenul istoric care ne-a schimbat viața. De 20 de ani trăim, iubim, ne împrietenim şi ne certăm pe Facebook

De 20 de ani trăim, iubim, ne împrietenim şi ne certăm pe Facebook. Platforma care a plecat de la un fel de joacă între studenţi, la Harvard, s-a transformat în cel mai mare fenomen al ultimelor decenii. Iar creatorul ei e unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe Glob. Facebook a devenit locul în care s-a scris inclusiv istoria - acolo au pornit mişcări de protest, campanii umanitare şi chiar electorale. Ceea ce a prezis la început Mark Zuckerberg pare adevărat - dacă nu eşti pe Facebook, nu exişti.

de Redactia Observator

la 04.02.2024, 19:50

Vezi și

4 februarie 2004. Ziua în care s-a lansat oficial Facebook. Pe atunci o reţea cu circuit închis, pentru studenţii de la Harvard. Iar primul om care şi-a făcut cont a fost chiar Mark Zuckerberg, creatorul reţelei.  

Nici nu-şi imagina probabil ce amploare va lua ideea lui, când a păşit singur în noul univers virtual. L-au urmat rapid şi alţii. Printre primii oameni din lume care şi-au făcut cont, a fost şi un român. Pe vremea aceea coleg cu Zuckerberg, la Harvard. 

Abia în septembrie 2006 reţeaua Facebook a fost deschisă tuturor

A fost doar începutul unui mare fenomen mondial. În 2012, pe 14 septembrie, fix la ora 12 şi 45 de minute, a fost inregistrat utilizatorul cu numarul 1 miliard. Azi suntem peste 3 miliarde în lume şi aproape 13 milioane doar în România. Însă dincolo de aceste cifre absolut spectaculoase, Facebook a schimbat destine. În primul rând, destinul celui care l-a creat - Zuckerberg. 

Pe acelaşi subiect

Fostul student rebel de la Harvard e azi al cincilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 139 de miliarde de dolari. Şi cu 119 milioane de urmăritori. Nu el e totuşi cel mai urmărit om pe Facebook, ci fotbalistul Cristiano Ronaldo. 

În România, clasamentul e condus de Inna, cu 10 milioane de oameni care stau cu ochii pe ea. 

  • Sebastian Fitzek, sociolog: E clar că Facebook a creat un impact uriaş la nivel mondial. Din 2004 şi până în prezent. A accelerat procesul de globalizare, permiţând oamenilor să depăşească barierele geografice şi culturale.  

Iubiri, despărțiri și miliarde de momente împărtășite pe Facebook

Pe Facebook, oamenii și-au găsit marea iubire, au împărtășit imagini de la nuntă, ori de la botez și au invitat la ziua lor o ţară întreagă.

S-a întâmplat în România, în 2015, când o fetiţă de numai 12 ani şi-a făcut pagină de Facebook şi a chemat din greşeală pe toată lumea la petrecerea ei. Peste 100.000 de români au răspuns cu DA invitaţiei. 

Până la urmă, Izabela şi-a serbat ziua fără prietenii virtuali, dar momentul a rămas memorabil. 

Pe Facebook s-au creat comunităţi puternice, care au adunat împreună fie mame la primul copil, fie femei care vor să facă schimb de haine. Tot aici, copii daţi spre adopţie la începutul anilor '90 şi-au găsit familiile după zeci de ani.

Pe Facebook a apărut şi primul sat online: un grup al oamenilor care au părăsit marele oraş pentru o viaţă tihnită la ţară. 

Pe Facebook s-a scris istorie

Aici au fost provocate și coordonate marile proteste din Republica Moldova și din Iran, tot aici a fost anunţat şi "mitingul Diasporei", de pe 10 August, din Bucureşti. Tot prin Facebook s-a decis soarta Brexit, dar şi soarta unor alegeri politice. Nu a fost o simplă întâmplare. Un scandal uriaş a scos la iveală faptul că datele a 87 de milioane de utilizatori, inclusiv români, au fost folosite în campanii electorale. În războiul pentru putere, Facebook s-a dovedit arma perfectă.

  • Dragoș Stanca, expert în digital media: Adevărul a devenit opţional, ştirile false şi campaniile publicitare false sunt tolerate de platformă în ciuda declaraţiilor oficiale. 

Un derapaj pentru care Mark Zuckerberg a fost audiat şi în Congresul Statelor Unite, şi în Parlamentul European. 

Acum 20 de ani, Zuckerberg spunea că dacă nu eşti pe Facebook, nu exişti. Iar asta greu se va schimba. Atâta vreme cât oamenii vor vrea să tragă cu ochiul în curtea vecină ori să se laude cu ce au în curte, povestea Facebook merge mai departe. Fie că ne place sau nu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » Fenomenul istoric care ne-a schimbat viața. De 20 de ani trăim, iubim, ne împrietenim şi ne certăm pe Facebook