Antena Meniu Search
x

Iluminatul grădinii: 3 ponturi care vor scoate la iveală toate frumusețile ascunse din curtea ta

Potrivit cu zicala „românul își face vara sanie și iarna car”, cel mai bun moment când poți începe să-ți faci planuri pentru lucrări de (re)amenajare a grădinii și curții este iarna.

Proiectoare LED pentru iluminatul grădinii
Ponturi pentru iluminatul grădinii - Shutterstock

Potrivit cu zicala „românul își face vara sanie și iarna car”, cel mai bun moment când poți începe să-ți faci planuri pentru lucrări de (re)amenajare a grădinii și curții este iarna. Asta pentru că ai o perspectivă mult mai bună asupra spațiului pe care vrei să-l înfrumusețezi, dar și pentru că ai suficient timp la dispoziție ca să faci asta.

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când cauți idei pentru iluminarea grădinii este planul. E simplu să pui felinare și spoturi oriunde ai senzația că s-ar potrivi, dar de preferat e să îți faci un plan înainte. Trebuie să ții cont de locurile unde ai deja surse de lumină și de cele care sunt mai mereu în beznă. Potecile și aleile trebuie, la rândul lor, iluminate, la fel și zona unde parchezi mașina, dar și foișorul sau bucătăria de vară, dacă ai una.

Odată ce ai pus un plan pe hârtie, trebuie să alegi cele mai bune soluții pentru fiecare zonă în parte. Asta te va ajuta să ai un sistem de iluminat eficient și economic. Uite câteva ponturi care îți vor permite să scoți la vedere tot ce e mai frumos în curtea ta.

1. Iluminează aleile

Căile de acces - fie că este vorba despre aleile de acces sau de aleea mai lată care duce la garaj - trebuie să fie iluminate și ușor de observat. Poate chiar ți s-a întâmplat să intri cu mașina în rondul de flori sau să rupi un arbust noaptea, doar pentru că nu l-ai văzut la timp, așa că încearcă să le dai contur cu ajutorul unor lămpi solare plasate de-a lungul lor la intervale regulate. Nu costă mult, pot fi amplasate oriunde și nu consumă energie electrică.

În cazul în care vrei să faci o lucrare de durată, care să nu fie dependentă de soare, poți aplasa lămpi cu LED alimentate de la rețeaua electrică principală, dar pentru asta trebuie să depui ceva efort și să ceri ajutorul unui electrician autorizat. De asemenea, șanțurile trebuie săpate la o adâncime potrivită, astfel încât să nu riști să tai cablurile atunci când faci lucrări de grădinărit sau când sapi pomii.

2. Scoate în evidență arhitectura casei

Altă idee bună care îți va atrage admirația musafirilor și îți va permite să te bucuri de grădina ta și noaptea, nu doar atunci când soarele e sus pe cer, e să te folosești de iluminat pentru a scoate în evidență arhitectura casei și grădina. Amplasează surse de lumină la intrarea în casă, sub balcon - dacă ai unul - sau la baza pereților, cu fasciculele îndreptate spre clădire. Jocul de umbre și de lumină va crea o atmosferă primitoare și caldă.

Dacă ai fost inspirat și ai deja o grădină cu anumite piese de peisagistică - o fântână mică amplasată în mijlocul ei, o statuie, o cascadă în miniatură și câțiva arbuști sau chiar o piatră în stilul grădinilor japoneze - alege un proiector cu LED amplasat la rădăcina unui copac, al cărui fascicul de lumină să scoată în evidență frumusețea naturală a grădinii chiar și în timpul nopții. Poți folosi mai multe proiectoare, chiar și pentru casa în sine.

3. Decorează copacii și arbuștii

Dacă aleile trebuie iluminate mereu, iar luminile care aduc în prim-plan arhitectura casei pot fi folosite în funcție de propriile tale preferințe, mai există un set de lumini pe care le poți utiliza la ocazii speciale. Atunci când organizezi o petrecere în grădină, de sărbători sau atunci când, pur și simplu, vrei să te bucuri de o seară liniștită, citind pe un șezlong. Poți obține rezultate incredibile dacă vei decora cu lumini copacii și arbuștii din grădină.

Nu vorbim aici despre împodobirea lor cu instalații de pom de Crăciun, nu despre asta este vorba. Poți opta pentru felinare în care poți pune becuri LED alimentate de la o baterie. O altă soluție este să cumperi câteva lampioane cu lumânări, pe care să le amplasezi printre crengile copacilor și să le muți de fiecare dată, în funcție de propriile tale gusturi sau de locul pe care l-ai ales ca să petreci seara împreună cu familia.

Așadar, nu e nevoie de un specialist în iluminat ca să creezi un spațiu feeric în propria grădină, e suficient să ai un strop de inspirație și să ții cont de câteva reguli înainte să te apuci să tragi cabluri prin grădină.

Câteva surse de lumină, un fascicul de proiector și lămpi amplasate strategic în copaci pot să transforme o curte obișnuită într-una primitoare și numai bună pentru organizarea unei petreceri între prieteni.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Tehnologie » Iluminatul grădinii: 3 ponturi care vor scoate la iveală toate frumusețile ascunse din curtea ta