Antena Meniu Search
x

România face istorie cu Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume

România face istorie cu Laserul de la Măgurele. A devenit, din nou, cel mai puternic din lume. Zece la sută din puterea Soarelui este concentrată într-o rază de lumină care are grosimea unui fir de păr.

de Redactia Observator

la 13.03.2019, 21:37

Vezi și

România face istorie cu Laserul de la Măgurele. A devenit, din nou, cel mai puternic din lume. Zece la sută din puterea Soarelui este concentrată într-o rază de lumină care are grosimea unui fir de păr.

De la distanţă, laserul de la Mgurele pare doar o rază de lumină verde. A devenit însă cel mai puternic sistem laser de pe Pământ. Ultimele două teste au arătat că atinge 10% din puterea soarelui.

Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP: S-au obţinut mai multe de 10 PETAWATTI, 10.88, peta înseamnă milion de miliarde de watti. Este o fâşie de lumină care are o grosime sub grosimea firului de păr.

KAZUO A. TANAKA, director ştiinţific: Odată ce avem acest laser de mare putere în lume, în Bucureşti, asta înseamnă că, într-un weekend, putem folosi acest laser ca să studiem, de exemplu, ştiinţa de bază a Universului şi ce este materia neagră, ce ar putea fi.

Iar în România ar putea fi cheia marilor descoperi. Savanţi din toată lumea vor veni aici pentru experimente. 

Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP: Deci în domeniul medical noi metode de tratare a cancerului sau de tratare a altor boli, de tomografii, de imagistică medicală. Materiale care îşi vor schimba proprietăţile şi poate că vom avea telefoane de două ori mai performante.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea proiectului de la Măgurele acum şapte ani. 

Asamblarea lasarelui a început abia în 2016. Doi ani mai târziu, a fost testat la puterea de 3 Petawatti, iar la începutul lui februarie a ajuns la şapte PetaWatti. 

Costul total al proiectului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro. 

Până acum, cel mai puternic laser din lume era considerat cel din Coreea de Sud, cu o putere declarată de 4 PetaWatts. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Tehnologie » România face istorie cu Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume