Antena Meniu Search
x

Video Minorii care nu-şi vor mai putea accesa conturile de TikTok sau Instagram. Vârsta minimă pentru liber la internet prevăzută în proiectul de lege

Tu ştii ce face copilul tău pe internet? Întrebarea nu îi va mai lăsa fără răspuns pe părinţi de acum încolo. Copiii care NU au 16 ani nu vor mai avea voie pe TikTok sau Facebook fără acordul părinţilor, potrivit unui nou proiect de lege. Minorii nici nu vor putea să mai acceseze conturile deja existente fără acceptul unui adult. Platformele social media care nu se conformează ar putea primi amenzi. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.10.2023, 20:48

Vezi și

Pentru accesarea conturilor de Instagram, Facebook, TikTok sau Snapchat, copiii de sub 16 ar putea avea nevoie de acordul expres al părinţilor. 

Proiect: Pe social media, cu acordul părinţilor

"Platformele ar putea fi obligate să afișeze conținut în funcție de categoriile de vârstă ale utilizatorilor. Prin mecanisme electronice va fi verificată și identitatea persoanei care și-a făcut cont pe rețelele sociale, pentru a vedea dacă este minoră sau nu. Proiectul prevede și sancțiuni pentru platformele care nu se conformează", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

"Mediul online este, aş spune, un sat fără câini. Copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol. Propunerea legislativă vorbeşte de vârsta de 16 ani, vârstă până la care părinţii îşi pot da acceptul ca copiii să intre pe reţelele sociale", spune Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare proiect.

Pe acelaşi subiect

Copiii ar avea nevoie de acordul părinţilor inclusiv pentru conturile deja existente. "Până când paltformele vor confirma identitatea tinerilor cu buletinul şi cu datele lor, aceştia îşi pot crea foarte simplu conturi spunând că sunt majori. Este important ca şi în şcoli şi nu numai să se facă mai multă educaţie pentru zona de social media", este de părere Robert Feraru,expert social media.

Platformele pentru care s-ar aplica legea

Legea nu se va aplica pentru platformele autorizate de Ministerul Educației. "Avem nevoie, ca în orice democraţie, ca independenţele individuale, cum a fi manifestarea în reţelele sociale, să fie dublate de un set de reguli de protecţie", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

99% dintre copiii români au conturi pe reţelele sociale, iar opt din zece spun că stau cel puţin trei ore zilnic în mediul virtual, arată un studiu Salvaţi Copiii.

Reacţiile părinţilor sunt împărţite

Noua lege împarte părinţii în două tabere. "Exagerat, sincer. Poate şi părinţii trebuie educaţi în sensul acesta şi la rândul lor să le transmitem copiilor nişte limite", spune un român. "Mi se pare o iniţiativă foarte bună să restricţioneze, dar eu cred că până în 18 ani ar trebui interzise", crede un altul.

Copiii sub 15 ani sunt controlaţi strict în Franţa. La noi, proiectul este în dezbatere publică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » Minorii care nu-şi vor mai putea accesa conturile de TikTok sau Instagram. Vârsta minimă pentru liber la internet prevăzută în proiectul de lege