Antena Meniu Search
x

(P) Laser vs. inkjet: Ghid de selectare a imprimantei

Atunci când cumperi o imprimantă pentru a o folosi acasă sau la serviciu, cele mai bune opțiuni sunt imprimante inkjet sau imprimante laser. Ele au același scop, iar aspectul și dimensiunile sunt similare, dar funcționează destul de diferit.

de Redactia Observator

la 09.08.2021, 17:28

(P) Laser vs. inkjet: Ghid de selectare a imprimantei

În imprimantele cu jet de cerneală, cerneala lichidă este pulverizată pe hârtie prin duze fine. Imprimantele laser imprimă cu un cartuș de toner umplut cu pulbere fină și un cuptor cu temperatură ridicată.

Este dificil să concluzionăm pur și simplu care este mai bună. Fiecare tehnologie are avantajele și dezavantajele sale, iar cerințele de imprimare pentru imprimantele cu jet de cerneală și laser sunt diferite.

Costul inițial

Poate suna surprinzător, dar imprimantele laser de bază și imprimantele cu jet de cerneală costă aproximativ la fel. Este o idee bună să verifici mai întâi prețul, dar nu va avea un impact mare asupra deciziei tale finale. Dacă ești în căutarea imprimantelor all-in-one entry-level (poți copia și scana și imprima), diferența de preț între imprimante laser și imprimante cu jet de cerneală nu este mare.

Pe acelaşi subiect

O diferență notabilă atunci când se compară imprimantele cu jet de cerneală și imprimante laser relativ ieftine este că jeturile de cerneală pot imprima pagini color, în timp ce imprimantele laser de bază pot imprima doar documente alb-negru.

În plus, imprimantele ieftine cu jet de cerneală includ adesea cartușe „de pornire” în care cerneala nu este plină în rezervor. Cu alte cuvinte, după ce tipărești de mai multe ori, trebuie să reumpli cerneala. Suma inițială este mică, dar mai devreme sau mai târziu acest cost se adaugă.

Cheltuieli de întreținere

Conceptul de cost de întreținere este o parte importantă pe piața imprimantelor. Pe măsură ce utilizezi în mod regulat imprimanta nou achiziționată, vei continua să ai nevoie de consumabile precum hârtie, cerneală și toner. Costurile continue de întreținere a imprimantei sunt exprimate în general în lei pe pagină A4. Calculează pur și simplu numărul de pagini pe care le poate imprima un cartuș de cerneală sau toner (acest număr este publicat de producător) împărțit la prețul cartușului.

Cu toate acestea, costul hârtiei nu este inclus (costul hârtiei este același indiferent de tipul de imprimantă). În general, costul pe pagină pentru o imprimantă cu jet de cerneală este puțin mai mare. Pe măsură ce crește prețul imprimantelor laser, costul pe pagină tinde să scadă mai rapid.

Viteza de imprimare și calitatea imprimării textului

Când vine vorba de imprimarea paginilor de text alb-negru, viteza unor imprimante laser este copleșitoare. Chiar și un model monocrom cu laser monocrom, cu costuri reduse, poate trage 20 de pagini pe minut. Imprimantele cu jet de cerneală sunt mult mai lente, ceea ce face dificilă imprimarea de text alb-negru cu mai mult de 6 pagini pe minut. Acesta este motivul pentru care mulți utilizatori de business preferă imprimantele laser, dar este posibil să nu fie la fel de important atunci când folosești imprimanta acasă. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de cazul tipăririi unui document de 70 de pagini, pentru un document de 7 pagini, nu există nicio diferență semnificativă de viteză.

La dimensiunile tipice de imprimare, calitatea imprimării textului cu laser și cu jet de cerneală este similară. Cu toate acestea, laserele sunt, în general, superioare jetului de cerneală pentru imprimarea fonturilor mici. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia de amestecare este cea mai avantajoasă pentru imprimarea curbelor fine și a punctelor de text mic.

Imprimarea color și calitatea imprimării color

Dacă trebuie să imprimi color (fie că este vorba de o fotografie color sau de o simplă diagramă circulară), imprimantele cu jet de cerneală sunt aproape întotdeauna mai bune. Imprimante laser color sunt în mare parte mari și destul de scumpe și nu sunt potrivite pentru aplicații de birou sau acasă.

Chiar și atunci când se compară imprimante laser cu cele cu jet de cerneală și color, calitatea imaginilor color produse de imprimantele cu jet de cerneală este, în general, mai bună. Deși imprimantele cu jet de cerneală pot reproduce gradări subtile de culoare în imagini, bandajele (un fenomen în care modificările saturației culorilor se descompun în straturi) apar în imprimările cu imprimantă laser. Dacă tipărești fotografii sau alte imagini, acest lucru trebuie avut în vedere atunci când iei decizia finală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Tehnologie » (P) Laser vs. inkjet: Ghid de selectare a imprimantei