Antena Meniu Search
x

Planeta high-tech: 5 moduri neașteptate în care tehnologia ne-a schimbat viața de zi cu zi

Obișnuiți să ne intersectăm zilnic cu tehnologia, la orice cotitură din viața noastră, nu mai băgăm de seamă modul în care aceasta ne influențează existența: luăm totul de-a gata.

Obișnuiți să ne intersectăm zilnic cu tehnologia, la orice cotitură din viața noastră, nu mai băgăm de seamă modul în care aceasta ne influențează existența: luăm totul de-a gata. Este bine, totuși, să facem uneori un pas în spate și să privim din afară la toate lucrurile bune pe care ni le-a adus tehnologia. În felul acesta ne va fi mai ușor să vedem în ce direcție se poate îndrepta societatea omenească în viitorul apropiat.

Iată cinci tehnologii care ne-au schimbat viața, chiar dacă noi nu ne dăm seama de asta:

1. Plăţile online

Una dintre cele mai vizibile metode prin care tehnologia ne-a îmbunătățit viața și ne-a înlesnit traiul este dezvoltarea metodelor de plată online. Începând cu magazinele mici, de cartier, și până la hipermarketuri sau marile magazine virtuale, plata online a simplificat întreaga procedură.

Poți să plătești cumpărăturile cu un singur click, fără să pierzi timpul pe la bănci sau să stai la coadă. Iar tehnologia găsește noi metode pentru a ne proteja de riscuri: unele aplicații de plăți online au mai multe niveluri de siguranță. În plus, nu mai ai nevoie de cardul bancar: poți plăti prin PayPal, de exemplu, sau direct cu ajutorul telefonului mobil.

Unele aplicații mobile, cum ar fi Apple Pay, permit utilizatorilor să-și păstreze datele cardurilor bancare și alte informații personale (parole, conturi, coduri PIN) într-un singur loc virtual securizat. Mai departe, utilizatorii pot face plăți online doar dacă validează procedura prin amprentă digitală.

2. Automatizarea activităților repetitive

Relativ nou-venită în lumea high-tech, automatizarea robotizată a proceselor (RPA) este o tehnologie care permite configurarea unui software care să preia activitățile repetitive efectuate de unii angajați și să le emuleze.

Practic, aceste software-uri învață să manipuleze datele și modul în care acestea sunt procesate de către oameni și refac procesul, într-un timp mult mai scurt. Așa-numiții roboți software pot interpreta datele pe care le culeg și pot chiar comunica cu alte sisteme pentru a-și duce la bun sfârșit sarcinile.

Avantajele acestor programe software țin în primul rând de eficiență: costă mai puțin decât un angajat, pot funcționa non-stop și nu fac greșeli. Noua tehnologie a prins rădăcini adânci, chiar și la noi în țară. Este cazul companiei românești Uipath, un start-up evaluat la un miliard de dolari, care oferă servicii de automatizare robotizată a proceselor.

3. Oraşele inteligente

Dacă te numeri printre cei interesați tot mai mult de soluțiile eco-friendly integrate în viața de zi cu zi și, în același timp, ești pasionat de tehnologie, trebuie să știi că orașele inteligente sunt pe cale să devină o realitate.

Pe scurt, un smart city este o zonă urbană în care se utilizează la scară largă aplicații, senzori și alte metode de monitorizare a vieții într-un oraș mare. Traficul, consumul de apă și energie, nivelul de poluare și starea rețelelor de canalizare - toate sunt monitorizate cu ajutorul tehnologiei.

Centralizarea acestor informații adunate de la cetățeni poate fi una dintre cele mai bune metode pentru a reduce poluarea, dar și consumul de energie și de resurse, printr-o gestionare eficientă a activelor și a resurselor.

4. Telemedicina

În ultimii ani, sistemele de telecomunicații au devenit un ajutor de nădejde și, oarecum, nesperat pentru medicii și pacienții din zonele rurale sau defavorizate. Medici din orice locație a lumii pot lua legătura cu colegii lor titrați de la spitale de elită pentru a obține sfaturi și consultații la distanță, fără ca pacienții să fie nevoiți să călătorească.

Telemedicina nu se referă, însă, doar la mijloacele de comunicare ce pot conecta un pacient și un medic pe care-i despart sute sau mii de kilometri. Aplicațiile și unele dispozitive medicale pot transmite către medic detalii importante pentru viața pacientului. Iar medicul poate lua măsuri în funcție de aceste informații, chiar dacă pacientul este la distanță.

În România va mai dura până când telemedicina va deveni cu adevărat utilă, dar în alte regiuni acest sistem este folosit extensiv și și-a dovedit deja utilitatea după cutremurul care a devastat Haiti în 2010 și s-a soldat cu peste 100.000 de morți.

5. GPS-ul

Mulți dintre noi avem povești de groază din cauza GPS-ului: cum ne-am pierdut în țara nimănui prin Bulgaria, la ultimul drum spre concediul din Grecia. Sau cum am făcut un ocol de jumătate de zi prin pustietate pentru că GPS-ul a semnalizat la dreapta, în loc de stânga. Cu toate astea, aceste cazuri nu sunt generalizate.

GPS-ul și aplicațiile care folosesc această tehnologie - cum ar fi Waze, de exemplu - ne-au simplificat cu mult viața. Un drum din punctul A în punctul B a devenit o plimbare de duminică, oricât de complicat ar fi traseul.

Și pentru că vorbeam de Waze, noile aplicații de navigație nu se mulțumesc să-ți arate doar cel mai scurt traseu: analizează condițiile de drum, îți transmit ce șosele să ocolești și calculează constant care este cea mai bună opțiune de drum.

Lista cu tehnologiile care au adus schimbări majore în în viața noastră este mult mai lungă și se actualizează constant cu tot mai multe tehnologii care în acest moment sunt încă în stadiu incipient. Una dintre ele este realitatea augmentată, care deja a început să schimbe - la propriu -, modul în care percepem realitatea înconjurătoare. Doar timpul va decide ce tehnologii vor deveni parte din viața noastră.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Tehnologie » Planeta high-tech: 5 moduri neașteptate în care tehnologia ne-a schimbat viața de zi cu zi