Antena Meniu Search
x

Video Proiect istoric: Ce se va întâmpla cu camerele "spion" din spațiile publice, care folosesc AI pentru recunoaștere facială

Eurodeputații vor ca Big Brother să nu mai știe chiar totul. Mai exact, se discută despre o lege prin care nici măcar autorităţile judiciare să nu mai poată folosi camerele de supraveghere cu recunoaștere facială în spaţiul public. Proiectul, care s-ar putea dovedi unul istoric, face referire şi la modul de reglementare a inteligenţei artificiale.   

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 10.01.2024, 21:36

Vezi și

Aproape oriunde ne uităm în marile oraşe ale Europei, un ochi electronic ne privește. Tehnologia a avansat, iar în prezent camerele sunt capabile să asocieze fața cu un nume. Aproape toate statele au adoptat tehnologia de recunoaștere a feței. 

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: Cu întoarcere, să sincronizăm sunetul la cadrul de pe camera de supraveghere. Când vine vorba de recunoașterea facială, pe lângă o cameră care să suporte acest sistem, este nevoie și de o bază de date la care să apeleze în momentul în care detectează un chip. Sistemul face, apoi, comparația.

În majoritatea ţărilor, baza de date din care sistemul extrage fețele este aceeași cu cea a cărților de identitate. Europarlamentarii vor, însă, ca tehnologia să nu fie folosită deloc în spațiul public. În acest fel, spun ei, ar fi împiedicate abuzurile care ar putea fi făcute de polițiști sau de alte persoane care ar avea acces la aceste informaţii sensibile. 

  • Dragoș Tudorache, europarlamentar: Regulamentul privește tot ce ține de câmpul de aplicație al Inteligenței Artificiale și a pornit în urmă cu patru ani deja. A pornit de la recunoașterea unei realități, această realitate fiind faptul că Inteligența Artificială devine din ce în ce mai prezentă în absolut aproape toate unitățile publice și atunci e nevoie de niște reguli, care la acest moment nu există.
Pe acelaşi subiect

Tehnologia de recunoaștere facială este prezentă și în țara noastră

  • Ștefan Antimoianu, tehnician: Se folosesc în medii strict controlate, de exemplu în unități militare. Camerele care fac recunoaștere facială înregistrează și meta-data. Care sunt... ești trist, ești vesel, porți mască, ochelari, barbă...

Legea se va aplica doar pentru spațiile publice. În schimb, pentru persoanele care vor dori să își protejeze casele cu o astfel de tehnologie, regulile vor fi diferite.

  • Dragoș Tudorache, europarlamentar: Acolo se aplică regulamentul general privind protecția datelor personale.

Camere de supraveghere de ultimă generație, instalate în București

În mai multe intersecții din București, dar și la intrările în Capitală, autoritățile locale au instalat, anul trecut, camere de supraveghere de ultimă generație. Acestea înregistrează numărul de înmatriculare al mașinii, observă dacă șoferul vorbește la telefon sau dacă nu poartă centura de siguranță. Tehnologia are şi o componenta de detectare facială, însă Primăria Capitalei a decis să nu folosească opțiunea. 

  • Marian Bârgău, director Administrația Străzilor: Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor nu va aplica acest sistem pentru recunoaștere facială a camerelor. Din pricina GDPR și nu este obiectivul nostru.

Legea privind Inteligența Artificială, la care lucrează europarlamentarii, ar stabili câteva excepții pentru folosirea opțiunii de recunoaștere facială. În cazurile de forță majoră, spun ei, precum dejucarea unui posibil atentat terorist, salvarea unor persoane a căror viață este pusă în pericol sau destructurarea rețelelor criminale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » Proiect istoric: Ce se va întâmpla cu camerele "spion" din spațiile publice, care folosesc AI pentru recunoaștere facială