Antena Meniu Search
x

Video "Retman", jocul video dezvoltat la Cluj care înlocuiește terapia psihologică. Protagonistul nici nu știe că este supus unui test

Trei din patru tineri şi copii români au nevoie de ajutor, însă puţini sunt cei care chiar ajung în cabinetul unui psiholog. Ruşinea sau lipsa banilor sunt cele mai dese motive. Pentru ei, specialiştii Facultăţii de Psihologie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj au dezvoltat un joc video - un înlocuitor pentru terapie, iar protagonistul nici nu ştie că este supus unui test. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 10.03.2024, 17:34

Vezi și

Faceţi cunoştiinţă cu "Retman". Un personaj creat să ajute.

  • Oana David, Director al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată UBB: Misiunea jocului care i se prezintă la început utilizatorului este acea de a salva pământenii de sub stăpânirea lui Irationalius. Irationalius este personajul negativ care a furat mintea cea bună.

Şi în timp ce alte jocuri video îi fac pe tineri să fugă de realitate, acesta îi ajută să-şi recunoască şi înţeleagă emoţiile. Fiecare dintre cele patru niveluri antrenează jucătorul în mod diferit. 

Experienţa jucătorului este întotdeauna personalizată, în funcţie de nevoile sale, şi nu trebuie asistată de un terapeut

Pe acelaşi subiect
  • Oana David, Director al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată UBB: Am ales personaje reale pentru că ne adresăm adulților tineri. Spre exemplu, recunoașterea emoțiilor. Este mult mai dificil de realizat în cazul în care avem de-a face cu o față umană.

Pentru partea tehnică a fost nevoie de specialiştii de la Facultatea de Matematică-Informatică, ce au avut misiunea de a introduce în joc personajele reale.

  • Florentin Bota, asistent universitar Facultatea de Matematică-Informatică: A fost o muncă mare, fiecare pixel verde să-l putem decupa din jurul lor. Cu acest joc, în partea de dezvoltare am învățat diferența dintre anxietate, preocupare, depresie.

Întregul proiect dezvoltat de Universitatea Babeş Bolyai a costat peste 500.000 lei şi a fost finanţat de Ministerul Educaţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » "Retman", jocul video dezvoltat la Cluj care înlocuiește terapia psihologică. Protagonistul nici nu știe că este supus unui test