Antena Meniu Search
x

Cum să te lași de fumat în 2024. Cele mai bune metode la care au acces românii

Cum să te lași de fumat în 2024. Dacă decizi să faci pasul cel mare îți vei mulțumi cu siguranță peste ani. Deși statisticile privind fumatul sunt de-a dreptul înfiorătoare, iar unele țări iau decizii drastice, fumătorii aleg să caute protecție în numere. "Sigur nu eu!" - cam așa își spun toți cei care citesc știrile sau studiile ce spun, de zeci de ani, că doi din trei fumători vor muri cu mult mai repede decât ar fi trebuit din cauza țigărilor sau că unul din zece oameni piere din cauza fumatului. Nu te lăsa păcălit. În 2024, pentru a renunța la fumat, poți accesa aplicații mobile specializate în renunțarea la fumat, care oferă suport personalizat și urmăresc progresul tău, poți opta pentru dispozitive electronice de administrare a nicotinei sau pentru plasturi, la medicamente sau terapie, inclusiv la programe guvernamentale sau la cartea lui Allen Carr, cu ajutorul căreia s-au lăsat de fumat milioane de oameni. Secretul este să vrei.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 18:13

țigară aprinsă
Cum să te lași de fumat în 2024. Cele mai bune metode la care au acces românii - Shutterstock (arhivă)

Renunțarea la fumat poate fi dificilă din cauza dependenței puternice de nicotină, a obiceiurilor strâns legate de fumat, a factorilor sociali și emoționali și a procesului de renunțare care poate aduce discomfort inițial.

Pentru mulți, încercările anterioare nereușite de a renunța la fumat pot diminua încrederea în succesul unei noi tentative. Este esențial să cauți sprijin și să găsești strategii care să te ajute să depășești această dependență. Fiecare încercare de a renunța la fumat este o oportunitate de învățare și poate fi un pas important către un stil de viață fără tutun.

Cum îi ajută pe români programul național Stop Fumat

Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a îi ajuta să renunțe la fumal. Sfaturile specialiștilor StopFumat respectă în totalitate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aliniindu-se altor programe de acest gen desfășurate pe tot globul.

Pe acelaşi subiect

Astfel, programul Naţional Stop Fumat include:

  • O linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de TelVerde: 0800 878 673) – orice persoană interesată de renunțarea la fumat poate apela această linie și intra în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii
  • Consiliere psihologică privind renunţarea la fumat, sub forma unor întâlniri periodice cu un psiholog
  • Acces la medicamente gratuite ce ușurează procesul de renunțare la fumat.

Până în prezent, programul StopFumat a fost primit cu entuziasm de români și, în cei aproape 9 de ani de existență, a numărat 100.000 de participanți. Peste jumătate dintre aceștia au reușit, cu ajutorul specialiștilor noștri, să renunțe la fumat, rata de succes a tratamentului fiind, în acest moment, de 60% dintre participanți.

Cum te înscrii în Programul Stop Fumat

Cei ce doresc să participe la acest program pot accesa, din homepage, lista de specialiști pentru a afla care este cel mai apropiat centru de tratament. Aici vor găsi toate datele de contact ale celui mai apropiat medic specialist tabacolog și/ sau a specialistului psiholog și vor putea lua legătura direct cu aceștia pentru a stabili o întâlnire.

Care e cea mai eficientă metodă de a renunța la fumat

Cea mai eficientă metodă de a renunța la fumat poate varia de la o persoană la alta, dar iată câteva strategii generale care ar putea ajuta:

Stabilirea unei date de renunțare: Alege o zi în viitorul apropiat și hotărăște să renunți la fumat complet începând de atunci.

Găsește înlocuitori sănătoși: Gumele de mestecat, bomboanele fără zahăr sau băuturile fără cofeină pot fi alternative utile în momentele în care simți nevoia să fumezi.

Identifică factorii declanșatori: Fumatul poate fi legat de anumite situații sau emoții. Identifică aceste momente și găsește modalități alternative de a gestiona stresul sau de a te relaxa.

Caută suport: Participă la grupuri de susținere pentru renunțarea la fumat sau discută cu prietenii și familia despre obiectivul tău. Suportul social poate fi extrem de benefic.

Exercițiul fizic: Activitatea fizică poate fi de ajutor în reducerea stresului și a dorinței de a fuma. Încearcă să faci plimbări sau să te implici într-un sport pe care îl apreciezi.

Terapia sau consilierea: Uneori, ajutorul profesional poate fi esențial pentru a înțelege și a depăși dependența de nicotină.

Medicamente sau terapii alternative: Unele persoane găsesc ajutor în medicamente prescrise sau în terapiile alternative, precum acupunctura.

Renunțarea la fumat poate fi dificilă, dar este un pas extraordinar de important pentru sănătatea ta pe termen lung. Important este să găsești metoda care funcționează cel mai bine pentru tine și să fii perseverent în această călătorie.

Cât ajută țigările electronice

Mulţi cred în mod eronat că produsele fără fum generează fum, asemenea ţigărilor. În cazul alternativelor fără fum vorbim, de fapt, despre un aerosol, care este fundamental diferit de fumul de ţigară şi care are potenţialul de a fi mai puţin nociv în comparaţie cu acesta. Arderea este procesul care generează compuşii nocivi şi potenţial nocivi. Cu toate acestea, produsele fără fum nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă dependenţă. Cea mai bună alegere este renunţarea completă la tutun şi la nicotină. Pentru adulţii care nu renunţă la fumat există, însă, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă. Acestea reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului, transmite News.ro.

Cel mai amplu studiu asupra ţigărilor electronice, derulat de o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii, demonstrează că ţigările electronice ajută cu adevărat fumătorii să renunţe la fumat, inclusiv pe cei care nu intenţionează neapărat să se lase.

Ţigările electronice îşi demonstrează utilitatea ca instrument de renunţare la fumat, potrivit noului studiu "Efectul utilizării neghidate a ţigărilor electronice asupra consumului, utilizării şi renunţării la fumat în rândul adulţilor care fumează în SUA: un studiu clinic naturalist, randomizat, controlat," publicat recent de o echipă de cercetători ai MUSC Hollings Cancer Center din cadrul Universităţii de Medicină din South Carolina, Statele Unite ale Americii. Acesta este cel mai amplu studiu asupra utilizării ţigărilor electronice realizat în SUA şi a arătat că utilizarea ţigărilor electronice a determinat oamenii să renunţe la fumat – chiar şi pe acele persoane care nu aveau intenţia de a renunţa. Rezultatele au fost publicate în eClinical Medicine.

"Rareori se întâmplă să poţi dovedi că ai dreptate în aproape tot ceea ce ai prezis”, a spus Dr. Matthew Carpenter, primul autor al lucrării şi co-lider al Programului de Cercetare pentru Controlul Cancerului din cadrul MUSC Hollings Cancer Center. „Indiferent cum am privit rezultatele, cei care au consumat ţigări electronice au demonstrat o abstinenţă mai mare şi au redus factorii de risc comparativ cu cei care au continuat să fumeze", a spus acesta. De asemenea, cei care au utilizat ambele tipuri de produse au înregistrat reduceri substanţiale ale fumatului de ţigări tradiţionale. Deci, chiar şi utilizarea duală a condus la renunţarea la fumat, se arată în studiu.  

Alte metode pe care le au românii la dispoziție

"Condiţia de aur pentru a te lăsa de fumat este o combinaţie între medicină şi consiliere", este de părere Yvonne Hunt, director de program la departamentul de cercetare privind controlul tutunului de la Institutul Naţional de Cancer al Statelor Unite.

Terapiile de substituire a nicotinei pot avea formă de plasturi, gume, tablete, inhalatori, spray-uri nazale, deci tot ce rămâne de făcut este să alegi ce tip de produs este cel mai confortabil, spune Hunt. De fapt, aceste produse sunt în mod special eficiente când sunt combinate. De exemplu, poţi purta un plasture de nicotină pentru nivelul de bază de nevoie, iar în cazul unei nevoi puternice de a fuma (când toţi ceilalţi fumează sau dacă ai obiceiul de a fuma pe drumul spre casă), acela e momentul în care să îţi măreşti doza de nicotină cu o tabletă sau o gumă de mestecat.

Produse fără nicotină pentru a renunța la fumat

Denumirile generice pentru aceste tipuri de produse sunt vareniclina şi bupropiona, dar sunt cunoscute şi sub numele de Chantix, Wellbutrin şi Zyban. Acestea ar trebui prescrise de un doctor, care poate determina, cu ajutorul tău, modalitatea de a le combina cu produse cu nicotină. Aceste medicamente acţionează asupra neurotransmiţătorilor din creier pentru a bloca anumite sisteme de recompensă, inclusiv efectele de recompensă ale nicotinei.

"Dacă cineva le foloseşte când vrea să renunţe la fumat şi fumează o ţigară, nu va simţi aceeaşi plăcere ca în cazul în care nu ar lua aceste medicamente", explică Hunt. "Acest lucru ajută la reducerea poftei şi a dorinţei de a fuma".

Cât despre hipnoză, terapia prin laser, acupunctură şi ţigările electronice - din punctul de vedere al cercetărilor ştiinţitfice şi al testelor clinice, acestea nu sunt considerate "tratamente bazate pe dovezi", spune Yvonne Hunt.

Cât despre ţigările electronice, folosite destul de mult în locul modalităţilor tradiţionale de a renunţa la fumat, "nu numai că nu ştim dacă au succes, dar nici măcar nu cunoaştem suficient despre ele pentru a şti dacă sunt sigure sau nu".

Sfatul lui Hunt este limitarea la metodele care s-au dovedit eficiente pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la viciu: terapii de înlocuire a nicotinei, vareniclina, bupropionul şi consilierea.

Renunțarea la fumat este una din cele mai frecvente rezoluții pentru Anul Nou

Cei mai mulți fumători sunt conșienți de riscurile la care se expun din cauza fumatului, însă aleg să amâne momentul în care să redevină oameni liberi. De Anul Nou, însă, dorința se reaprinde în mulți consumatori de tutun, iar rezoluțiile nu întârzie nici ele. Din nefericire, e mult mai ușor a promite că te lași de fumat decât a o face, propriu-zis, iar cei mai mulți rămân doar cu promisiunile. Este însă un calcul riscant.

Medicul pneumolog Monica Marc, de la Spitalul Victor Babeş Timişoara, a avertizat clar asupra fumatului pasiv şi riscurilor la care se expun cei care inspiră fum de ţigară.

"Aproape 1 milion de fumători pasivi mor anual de afecţiuni pulmonare, provocate de inspirarea pasivă a fumul de ţigară. Aceştia se adaugă celor peste 7 milioane de persoane care îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza fumatului", a transmis, marţi, medicul Monica Marc de la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

Aceasta a spus că, atunci cand tutunul arde, generează peste 7.000 de substanţe chimice.

"69 dintre acestea pot cauza cancer sau alte afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare. Printre ele se numără cancerul pulmonar, BPOC, accident vascular cerebral, infarct miocardic sau astm bronşic", a mai transmis medicul specialist.

Mai mult, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, dr. Beatrice Mahler, a atras atenţia că cei care fumează cel puţin un pachet de ţigări pe zi, de aproximativ 20 de ani, ar trebui să îşi facă o analiză cu Computerul Tomograf (CT) la torace. Ea a subliniat că nu sunt de neglijat programele de screening.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Sanatate » Cum să te lași de fumat în 2024. Cele mai bune metode la care au acces românii