SpaceX trimite, joi, pe orbită primul echipaj exclusiv civil. Cine sunt cele patru persoane care vor scrie istorie
SpaceX se pregăteşte să scrie o nouă pagină în istoria turismului spaţial. La noapte va fi lansată prima navă cu un echipaj alcătuit exclusiv din civili.
Succesul misiunii Inspiration4 ar putea inaugura o nouă eră în turismul spaţial comercial, mai multe firme rivalizând să atragă clienți bogați, dispuși să cheltuie mici averi pentru o experiență unică.
Liderul echipajului este antreprenorul Jared Isaacman, în vârstă de 38 de ani, care ar fi plătit pentru toate cele patru bilete la bord aproape 200 de milioane pentru zbor. Omul de afaceri a oferit un bilet unei asistente medicale care a învins cancerul şi acum ajută alţi copii care se confruntă cu aceaşi boală.
Celelalte două locuri au fost câştigate prin loterie. Unul a ajuns la o cercetătoare care s-a aflat în etapa finală a programului de selectare a astronauţilor şi al doilea a revenit unui inginer pasionat de spaţiu şi fost veteran din Irak. Călătoria în orbită va dura trei zile. Cei patru vor zbura mai sus de Staţia Spaţială Internaţională, la o altitudine de 575 de kilometri deasupra Terrei.
Cine sunt cei patru civili care vor scrie istorie
- Mama lui Elon Musk a purtat cu mândrie creaţia unui designer român, la un eveniment monden din Los Angeles
- Elon Musk plănuieşte să ofere internet WiFi în avioane, pe timpul zborului, prin sateliţii săi Starlink
- Elon Musk, al doilea cel mai bogat om din lume, și-a vândut proprietățile, iar acum locuiește cu chirie,...
Jared Isaacman, 38 de ani, comandantul misiunii spaţiale
Miliardar şi filantrop, Jared Isaacman a plătit o sumă uriaşă pentru a lua parte la acest eveniment istotic. Un entuziast al aviației, de-a lungul vieții a zburat alături de echipa acrobatică Black Diamond și a fondat o forță aeriană privată de avioane de luptă pentru antrenament militar numită Draken International. Isaacman și-a câștigat averea în comerțul electronic, scrie Reuters.
Miliardarul a reluat afacerea pe care a început-o în adolescență în subsolul casei familiei sale şi a transformat-o într-unul dintre serviciile de tranzacții financiare de top din SUA.
Sian Proctor, 51 de ani, pilot
Profesor de geoștiință la colegiul South Mountain Community din Phoenix, cu un doctorat în educație științifică, Proctor a fost pasionat întreaga viață de explorarea spațiului, moștenită de la tatăl său. Pilot licențiat și maior în cadrul patrulei aeriene civile din Arizona, Sian a participat la o misiune finanțată de NASA pentru a studia strategiile alimentare pentru zborurile spațiale de lungă durată.
Sian Proctor va deveni a patra femeie afro-americană care a zburat vreodată în spațiu. Ea a fost aleasă printr-un concurs online desfășurat de Shift4 Payments, ca parte a selecției echipajului Inspiration4.
Hayley Arceneaux, 29 de ani, medic
Tânăra este o supraviețuitoare a cancerului osos. Arceneaux, care și-a pierdut o parte a coapsei și a genunchiului stâng din cauza cancerului, la vârsta de 10 ani, se laudă că va deveni prima persoană cu o proteză care va ajunge în spațiu.
În prezent, Hayley lucrează cu pacienți bolnavi de leucemie și limfom și este principalul beneficiar al proiectului Inspiration4, pe care Isaacman l-a conceput în primul rând ca o strângere de fonduri și efort de promovare pentru institut. Arceneaux a spus că a fost motivată să ia parte la zborul spațial pentru a arăta tinerilor ei pacienți „cum poate arăta viața după cancer”.
Chris Sembroski, 42 de ani, inginer
Chris Sembroski este inginer în cadrul unei companii americane aerospațiale de prim rang. Sembroski s-a alăturat Forțelor Aeriene americane ca tehnician electromecanic și a fost trimis în Irak unde a contribuit, de asemenea, la întreținerea unei flote de rachete balistice intercontinentale Minuteman III, înainte de a părăsi serviciul activ în 2007.
Sembroski a obţinut un loc în echipă în urma unei trageri la sorţi la care s-au înscris peste 72.000 de persoane şi care a atras donaţii de peste 100 de milioane de dolari pentru spitalul St. Jude.
Misiunea SpaceX, proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri pe orbita Terrei
SpaceX este cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spaţiale comerciale, având deja la activ numeroase transporturi de provizii şi astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională în urma unor contracte cu NASA.
Companii rivale precum Virgin Galactic şi Blue Origin au celebrat recent primele lor misiuni de turism spaţial odată cu zborurile directorilor lor executivi, miliardarul Richard Branson, respectiv Jeff Bezos.
Ambele lansări au fost însă suborbitale, trimiţând echipajul în spaţiu şi aducându-l înapoi pe Terra în decursul a câteva minute, scrie Agerpres. Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili şi anume pe orbita Terrei.
Odată ajunşi acolo, vor încercui Pământul la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare ca viteza sunetului. Altitudinea ţintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰