Antena Meniu Search
x

Telefonul nu este o jucărie în mâinile copiilor. Cei mici îşi pot schimba comportamentul şi chiar modul în care gândesc

Copii de vârste tot mai mici devin experţi în tehnologie. Îşi uimesc părinţii cât de repede reuşesc să înveţe să utilizeze telefonul sau tableta. Unii chiar şi de la vârsta de doi ani, când abia învaţă să vorbească.

Vezi și

Copii de vârste tot mai mici devin experţi în tehnologie. Îşi uimesc părinţii cât de repede reuşesc să înveţe să utilizeze telefonul sau tableta. Unii chiar şi de la vârsta de doi ani, când abia învaţă să vorbească. Este însă un fenomen îngrijorător, spun specialiştii. Copilul riscă să se izoleze când va ajunge la şcoală şi va avea deseori stări de nervozitate.

Studiile au arătat că şapte din zece mame le oferă telefonul, cel puţin jumătate de oră pe zi, copiilor cu vârste între doi şi patru ani. La început pentru melodii care îi pot linişti. Dar tehnologia îi captivează. Copilul va cere telefonul, iar în faţa rugăminţilor mulţi părinţi cedează uşor.

Efectele sunt însă de lungă durată. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că primele probleme care apar sunt cele oftalmologice.

Psihologii vorbesc despre un alt fenomen. Copiii dependenţi de tehnologie se integrează mai greu în colectivitate. Nu au răbdare, se plictisesc mai repede şi au probleme de concentrare. Expuşi de mici la tehnologia care gândeşte în locul lor, pot fi mai puţin creativi. Iar părinţii primesc semnale pe care nu trebuie să le ignore.

"S-ar putea să vă treziţi că face pipi pe el în pat, că nu mai doarme, că somnul devine agitat. Se trezeşte noaptea şi ţipă. Depăşeşte vârsta de doi ani, face doi ani jumătate, trei şi încep fricile. Nu va mai sta singur în cameră" a spus Cristina Dincu, psiholog. 

Jocurile nu sunt doar pe telefon, atrag atenţia experţii. Înainte de a învăţa cum să folosească telefonul, cei mici trebuie să descopere activităţile în aer liber. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Tehnologie » Telefonul nu este o jucărie în mâinile copiilor. Cei mici îşi pot schimba comportamentul şi chiar modul în care gândesc