TikTok, platforma preferată a adolescenților români: 84% o accesează zilnic, 8 din 10 tineri au primit conținut despre alegeri
Un sondaj World Vision România arată date alarmante despre utilizarea TikTok în România. 84% dintre adolescenți accesează TikTok zilnic, iar 53,4% intră de peste patru ori pe zi, petrecând în medie 2,5 ore pe platformă. 8 din 10 tineri au primit conținut despre alegeri în timpul campaniei electorale iar 41,6% dintre ei nu verifică informațiile pe care le găsesc pe TikTok.
![TikTok, platforma preferată a adolescenților români: 84% o accesează zilnic, 8 din 10 tineri au primit conținut despre alegeri TikTok, platforma preferată a adolescenților români: 84% o accesează zilnic, 8 din 10 tineri au primit conținut despre alegeri](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/11/609705/persoana-care-utilizeaza-tiktok-pe-telefon-dc58d3a8.webp?w=430&f=2&v=2)
- Percheziţii cu mascaţii la șeful de campanie al lui Călin Georgescu în dosarul finanţării electorale. DETALII la Observator 19:00
- Iohannis rămâne cu indemnizaţie, casă de protocol şi protecţia SPP, după demisie. Dacă era suspendat, pierdea drepturile
Peste 84% dintre adolescenții români cu vârste între 14 și 19 ani accesează zilnic TikTok, iar mai mult de jumătate (53,4%) intră de peste patru ori pe zi, petrecând în medie aproximativ două ore și jumătate pe platformă, conform unui sondaj realizat de World Vision România cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, citat de Agerpres.
Cum folosesc tinerii români TikTok?
- Vârsta medie de deschidere a unui cont: 13 ani
- Motivele utilizării: 74,2% pentru divertisment, 43,5% pentru petrecerea timpului liber, 43,1% pentru informare
- Timp petrecut pe platformă: 28% dintre adolescenți stau peste 3 ore zilnic
- Ce tip de conținut urmăresc: 79,2% divertisment, 46,3% informațional, 44,7% educațional, 19,7% politic, 14,8% știri
- Cei mai urmăriți creatori de conținut: prieteni (76,8%), vedete (68,6%), specialiști (36,7%), politicieni (15,2%), jurnaliști (9,9%)
Încrederea în informațiile de pe TikTok și fenomenul autodiagnosticării
- Ce şi-a cumpărat Marcel Ciolacu de la supermarket: "Haul cu produse româneşti, nu am probleme cu colesterolul"
- De ce sunt românii mai vulnerabili la informaţiile false şi capcanele de pe internet. Expert: Întotdeauna a...
- Un raport al autorităţilor franceze arată cum a fost manipulat algoritmul TikTok în favoarea lui Călin Georgescu
- "Paracetamol challenge", o nouă provocare periculoasă pe TikTok. Avertisementul medicilor: „Poate duce la...
- Donald Trump ordonă crearea unui fond suveran al SUA și spune că ar putea cumpăra TikTok
- 41,6% dintre adolescenți nu verifică informațiile pe care le găsesc pe TikTok
- 43% consideră că informațiile sunt credibile
- 8 din 10 tineri au primit conținut despre alegeri în timpul campaniei electorale
- 1 din 10 adolescenți și-a pus un diagnostic psihologic (depresie, autism, ADHD) pe baza videoclipurilor de pe TikTok
- 61,2% consideră că TikTok oferă sfaturi psihologice utile, iar 53,5% cred că platforma oferă sfaturi medicale viabile
Cum influențează TikTok percepția tinerilor
Sondajul arată că percepția asupra credibilității platformei crește odată cu timpul petrecut pe aceasta. Adolescenții care petrec mai mult timp pe TikTok tind să aibă mai multă încredere în informațiile găsite acolo și chiar să urmeze tratamente recomandate pe platformă.
7,8% dintre cei care s-au autodiagnosticat au urmat un tratament sugerat de TikTok. Cu cât adolescenții petrec mai mult timp pe platformă, cu atât sunt mai predispuși să creadă în sfaturile medicale și psihologice primite
Sondajul World Vision România a fost realizat pe un eșantion de 1.178 de respondenți cu vârste între 14 și 19 ani, cu o marjă de eroare de +/-3% și un interval de încredere de 95%.
Cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, World Vision România, în parteneriat cu TikTok, derulează o campanie de informare despre utilizarea responsabilă a platformei, axată pe empatie, gândire critică și echilibru digital.
Tinerii din Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision au creat videoclipuri educative pe contul de TikTok al fundației, promovând informarea corectă și utilizarea conținutului online într-un mod responsabil.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰