Antena Meniu Search
x

Peştera Ialomiţei - trasee, distanţă, preţ. Informaţii despre Mănăstirea Ialomiţei

Bucureştenii care caută să fugă, mai ales vara, de dogoarea din oraş au numeroase posibilităţi, iar una dintre aceste variante la îndemână este zona ce cuprinde inclusiv Peştera Ialomiţei şi Mănăstirea Ialomiţei.

de Redactia Observator

la 04.07.2024 , 08:01

Peştera Ialomiţei este considerată o minunăţie a naturii
Peştera Ialomiţei este considerată o minunăţie a naturii

Mulţi bucureşteni fug, măcar în weekend, pe Valea Prahovei, pentru a petrece câteva ore de odihnă şi recreaţie într-o zonă ambientală atrăgătoare. Iar dacă tot ajung în zonă, bucureştenii se bucură şi de câteva obiective turistice extrem de atrăgătoare.

Două dintre obiectivele turistice recomandate sunt Peştera Ialomiţei şi Mănăstirea Ialomiţei. Obiective turistice situate relativ aproape de staţiuni celebre de pe Valea Prahovei cum ar fi Sinaia sau Buşteni.

Unde se află în judeţul Dâmboviţa, lângă izvorul râului Ialomiţa 

Articolul continuă după reclamă

Un paradox ne arată că Peştera Ialomiţei nu se află în judeţul Ialomiţa ci în judeţul Dâmboviţa. Ea este situată pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, respectiv pe raza localităţii Moroeni.

Pe acelaşi subiect

Peştera se numeşte Peştera Ialomiţei în special pentru că se află lângă izvorul râului Ialomiţa, râu care traversează mai multe judeţe precum Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa.

Program de vizitare şi preţul biletului de intrare 

Peştera Ialomiţei poate fi vizitată în fiecare zi, de luni până duminică, cu mici excepţii. Programul de vizitare al Peşterii Ialomiţa este între 09.00 şi 18.00, pe parcursul verii, respectiv de la 1 mai la 30 septembrie, şi între 09.00 şi 16.00 pe parcursul iernii, respectiv între 1 octombrie şi 30 aprilie.

Preţul pentru a vizita Peştera Ialomiţei este între 11 şi 22 de lei. Adulţii plătesc 22 de lei pentru a vizita obiectivul turistic, în timp ce elevii, studenţii şi pensionarii au 50% reducere.

Cât costă cazarea în zonă 

Turiştii care vor să ajungă în zona Peştera Ialomiţei trebuie să ştie că există câteva variante de cazare relativ aproape de obiectivul turistic amintit. Există chiar varianta Hotel Peştera, dar şi MountHoff Retreat sau Casa Iustin.

Vorbim, în special, de cazări specializate pe ideea de "bed&breakfast", iar preţurile variază, în cele mai multe dintre cazuri, între 400 şi 600 de lei pe noapte, dar putem vorbi inclusiv de preţuri mult mai mari, care să meargă până la 1.000 de lei pe noapte.

Informaţii despre Mănăstirea Ialomiţei 

Mănăstirea Ialomiţei se află chiar la intrarea în Peştera Ialomiţei. Vorbim despre o mănăstire ridicată iniţial, în varianta originală, la solicitarea lui Mihnea cel Rău, voievodul Ţării Româneşti. Mănăstirea originală a fost ridicată în perioada 1508-1509 dar, fiind de lemn, a ars complet într-un incendiu în 1818.

Mănăstirea a fost reconstruită în 1819, de preotul Gheorghe Ion Baltag și ieromonahul Gherontie din Petroșița, a suferit modificări în 1901, a fost sfinţită în 1911, de starețul Dionisie al Mănăstirii Sinaia, a ars, din nou, într-un incendiu în 1961 şi a fost restaurată prin grija Patriarhului Justinian.

Ce mai trebuie să ştie vizitatorii 

Mănăstirea Ialomiţei a suferit numeroase modificări inclusiv în ultimii ani. Printre altele, epoca modernă a adus înălţarea arhondaricului şi a stăreţiei. Arhondaricul fiind aripa rezervată oaspeţilor.

PreaFericitul Teoctist Toader Arăpaşu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între 1986 şi 2007, a sfinţit Mănăstirea Ialomiţei în 1996 cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Distanţa de la principalele oraşe până la Peştera Ialomiţei 

Distanţa de la Bucureşti la Peştera Ialomiţei este de circa 168 de kilometri, drum care, în mod normal, ar putea fi parcurs cu maşina în aproximativ trei ore. Totuşi, specialiştii recomandă turiştilor să îşi ia cazare pe Valea Prahovei pentru a vizita Peştera Ialomiţei.

Sinaia sau Buşteni sunt mai aproape de Peştera Ialomiţei, dar nu trebuie uitat ca ultima porţiune de drum către Peştera Ialomiţei este greu accesibilă astfel că trebuie să ne înarmăm cu răbdare.

Cum ajungi la Peştera Ialomiţei cu maşina 

Pentru cei care vor să meargă cu maşina până la Peştera Ialomiţei trebuie precizat că unul dintre traseele demne de luat în seamă este Glod - Lacul Bolboci - Cheile Tătarului - Cabana Padina - Peştera Ialomiţei.

Totuşi, cum spuneam, drumul este greu accesibil, astfel că trebuie să vă înarmaţi cu răbdare şi cu elementele necesare pentru a face faţă unui asemenea traseu. Este de preferat utilizarea unei maşini 4X4.

Traseu de la Babele la Peştera Ialomiţei pe jos 

La Peştera Ialomiţei se poate ajunge şi pe jos, sau relativ pe jos. Pentru că putem parcurge traseul cu ajutorul a două telecabine. Mai întâi avem de luat telecabina din Buşteni până la Babele, iar apoi telecabina până la Peştera.

Totuşi, indiferent de efortul depus, specialiştii dau asigurări că acesta merită şi susţin că Peştera Ialomiţei şi Mănăstirea Ialomiţei merită vizitate cel puţin o dată în viaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Travel » Peştera Ialomiţei - trasee, distanţă, preţ. Informaţii despre Mănăstirea Ialomiţei