Galerie foto 18 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare de furtuni. Valul de caniculă continuă în sud, inclusiv în Bucureşti
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo de fenomene extreme. Astfel, de astăzi, de la ora 12.00, intră în vigoare un cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii. 18 judeţe vor fi afectate integral sau parţial, până la noapte. Pentru mâine, specialiştii anunţă o nouă alertă cod galben de caniculă, valabilă pentru Bucureşti şi mai multe regiuni din sudul ţării.
Codul galben de ploi, grindină şi vijelii este valabil în intervalul 24 iunie, ora 12 – 24 iunie, ora 23.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40 l/mp. Potrivit ANM, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.
- Restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi din 7 judeţe şi Capitală, din cauza caniculei. Ce...
- 7 judeţe şi Capitala, sub avertizare cod portocaliu de caniculă. ANM anunţă pentru luni val de căldură...
- Premieră în România: cod roşu de caniculă şi furtuni simultan. Nordul a fost măturat de vijelii, iar sudul a...
- Cod roşu şi portocaliu de vijelie într-un judeţ. Grindină uriaşă, rafale de vânt de 90 km/oră şi ploaie...
Cod galben de caniculă, marţi, în Bucureşti şi 7 judeţe
Interval de valabilitate: 25 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, disconfort termic ridicat
Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe alocuri va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi cuprinse în general de 34...35 de grade.
Prognoză specială în Capitală
24 iunie ORA 10:00 - 25 iunie, 10:00
Valul de căldură va persista, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi.
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și la începutul nopții, dar probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi redusă. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă de 19...21 de grade.
25 iunie, ORA 10:00 - 26 iunie, ORA 10:00
Se vor menține valul de căldură și disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 33...34 de grade, iar cea minimă de 17...20 de grade.
Restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi din 7 judeţe şi Capitală, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius) din judeţele Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti. Restricţiile, care se vor aplica în intervalul orar 10:00 - 20:00, se alătură celor impuse cu prilejul Rusaliilor (7,5 tone) şi pe A2, DN7 şi DN39. "Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin. 2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală; vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare; transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatură controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale", precizează CNAIR.
De asemenea, pe perioada restricţiilor, vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare. "Precizăm faptul că, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice, restricţiile pot fi ridicate, menţinute sau prelungite", atenţionează compania de drumuri. Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau de pe site-ul companiei ori de pe pagina de Facebook.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰