Alertă de ploi, grindină și vijelii emisă de ANM. Cod galben în toată ţara, până marţi seară

De Veronica Micu.
Publicat: 17.05.2021, 10:46.
Actualizat: 17.05.2021, 11:41

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben de vremea rea, valabile până marți. Specialiştii anunţă ploi torenţiale, vânt puternic şi grindină, în toată ţara.

Alertă de ploi, grindină și vijelii emisă de ANM. Cod galben în toată ţara, până marţi seară

istockphoto.com / meteoromania.ro

Prima avertizare ANM de vreme severă intră în vigoare la ora 15.00 și vizează 14 județe din partea de vest a țării. Potrivit meteorologilor, până marți, la ora 6.00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35...50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70...80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Ploi însemnate şi vânt puternic în toată ţara

Cel de al doilea cod galben va fi valabil marți, în intervalul 6.00-23.00, în toată țara. Specialiștii spun că vântul va avea intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70...80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80...100 km/h.

Zonele afectate sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.

Ploi şi vânt puternic în București

Meteorologii avertizează că la București urmează o perioadă cu ploi, descărcări electrice și vânt puternic. Avertizarea intră în vigoare luni la ora 15.00.

Prognoza specială va fi în vigoare de luni, la ora 15.00, până marți, la ora 23.00. Potrivit specialiștilor, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în cursul serii și al nopții de luni spre marți (17/18 mai) când vor fi perioade cu averse slabe și posibil descărcări electrice.

Din dimineața zilei de marți vântul va avea intensificări, mai susținute după-amiaza și seara, când la rafală se vor depăși viteze de 60...65 km/h. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 24 de grade, iar temperatura minimă va fi de 12...13 grade.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.