Antena Meniu Search
x

Alertă de furtuni, grindină și ploi torențiale în jumătate de țară. ANM a emis coduri galben și portocaliu în 26 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, mai multe avertizări cod galben și portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 17.07.2020, 12:10

  • Cod portocaliu de furtună în 6 județe până sâmbătă, apoi alerta se extinde la 17 județe.
  • Vreme caldă în Capitală, cu vânt slab și temperaturi de 33 de grade Celsius.

Astfel, potrivit meteorologilor, ANM, de vineri seara, șase județe intră sub alertă cod portocaliu de ploi torențiale, iar de sâmbătă dimineață lista județelor avertizate se extinde la 17.

Începând de vineri, ora 14:00 până la ora 21:00, în zona montană a județelor Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău va fi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 35...45 l/mp.

În intervalul vineri ora 21:00 – sâmbătă ora 9:00, va fi alertă cod galben în Oltenia, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

De vineri ora 23:00 până sâmbătă ora 9:00, județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Hunedoara ajung sub Cod portocaliu de ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 30...40 l/mp și, izolat, 50...60 l/mp.

Coduri galben și portocaliu de vreme severă, până duminică seară

Totodată, de sâmbătă ora 9:00 până duminică ora 22:00, va fi Cod galben în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zona de munte. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 15...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

Un alt cod portocaliu va intra în vigoare sâmbătă la ora 9:00 și va expira duminică la ora 22:00. În județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara se anunță ploi torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Carpaților Meridionali, 70...90 l/mp.

Vreme caldă în Capitală

Pentru București, meteorologii ANM au emis o prognoză specială, valabilă în perioada vineri - duminică. Se anunță vreme călduroasă cu vânt slab și temperaturi de 33 de grade Celsius.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate duminică seara (19 iulie), când vor fi averse și descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări sâmbătă (18 iulie) și duminică (19 iulie) când la rafală se vor atinge viteze de până la 40...45 km/h. Temperatura maximă va avea valori cuprinse între 30 și 33 de grade, iar cea minimă între 16 și 19.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Vremea » Alertă de furtuni, grindină și ploi torențiale în jumătate de țară. ANM a emis coduri galben și portocaliu în 26 județe