Antena Meniu Search
x

Video "Eu am ajuns ieri în ţară şi am avut un şoc". Temperaturile vor sări de 36 de grade Celsius în următoarele zile

Este vremea extremelor! În timp ce furtunile lovesc în zonele de munte, valul de caniculă cuprinde restul ţării. În următoarele două zile, temperaturile vor sări de 36 de grade Celsius. În sud şi est, aerul a devenit irespirabil încă de azi.

de Redactia Observator

la 04.07.2023, 19:36

Vezi și

Capitala s-a topit chiar şi la umbră după orele prânzului. "Eu am ajuns ieri în ţară şi am avut un şoc, cât e de cald. Am venit de la 20 de grade şi am ajuns aici. Azi-noapte erau tot 20", spune o tânără. În centrul Bucureştiului, după orele prânzului, temperatura a ajuns şi la 40 de grade Celsius, este atât de cald încât aerul este aproape irespirabil. În următoarele zile, va fi şi mai cald, avertizează meteorologii. "Valul de căldură se va intensifica astfel încât, în special, în orele amiezii indicele de temperatură umezeală să atingă şi să depăşească pragul critic de 80 de unităţi cu precădere în Vestul Dobrogei", a declarat Mia Mirabela Stamate.

Canicula a lăsat însă locul furtunilor în zonele de munte

La periferia marilor oraşe, în zonele cu verdeaţă şi copaci, 33 de grade la umbră sunt mult mai uşor de suportat. În centrul aglomerărilor urbane, în schimb, la 36 de grade Celsius aerul devine irespirabil. Asfaltul, zidurile de beton şi sticla, toate reţin căldura şi o degajă pe parcursul întregii zile, chiar şi noaptea. În plus, maşinile din trafic sunt şi ele factor decisiv pentru temperaturile pe care le risimţim de peste 45, chiar 50 de grade Celsius. În Drobeta Turnu Severin au fost amplasate deja 11 puncte de prim-ajutor. Aici, în fiecare vară, până la 10.000 de persoane cer intervenţia medicilor.

Canicula a lăsat însă locul furtunilor în zonele de munte. Pentru localitățile Florești și Săvădisla din Cluj a fost emis Ro-Alert. Mai multe zone înalte au fost sub avertizare cod portocaliu şi galben de vijelii. În Maramureş, grindina a făcut probleme. "În timp ce la câmpie este arşiţă, la munte, local în Transilvania şi Bucovina, poate ploua cât pentru întreaga săptămână. Sunt tunete, fulgere, vijelii foarte puternice, grindină, iar furtunile vor continua şi în zilele următoare", a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator.

La Constanţa, în schimb, turiştii au avut parte de un fenomen neobişnuit pentru luna lui Cuptor. Fenomen rar şi spectaculos la malul mării, turiştii care au venit în această dimineaţă pe plajă au avut parte de o imagine mai puţin obişnuită, ceaţa este atât de densă, încât vizibilitatea este sub 50 de metri. "Am avut parte de o advecţie de aer cald care s-a suprapus cu umezela preexistentă, circulaţie dinspre mare. Ceaţa de deasupra mării, ea este întreţinută şi de faptul că în ultimele zile, din cauza circulaţiei atmosferice, apa mării s-a răcit", a declarat Mia Mirabela Stamate, meteorolog. Potrivit prognozelor, toată luna iulie ne vom confrunta cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » "Eu am ajuns ieri în ţară şi am avut un şoc". Temperaturile vor sări de 36 de grade Celsius în următoarele zile