Antena Meniu Search
x

Video Europa, paralizată de valul de aer polar. Oraşe îngropate sub nămeţi, vânt puternic şi temperaturi extrem de scăzute. Traficul aerian blocat în Praga

Valul de aer polar se întinde peste Europa. În Italia, oraşele din nordul țării au fost îngropate în zăpadă, iar sudul se luptă cu rafale de peste 120 de kilometri pe oră.  În centrul continentului se aşteaptă temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

de Redactia Observator

la 08.01.2024, 10:14

Vezi și

Vântul a răvăşit insula Sicilia. Rafalele au atins 120 de kilometri pe oră, iar valurile s-au ridicat la 4 metri înălţime. Sute de copaci au fost puşi la pământ. Pe continent, în nordul țării, orașe întregi au fost îngropate în zăpadă. 

Europa, paralizată de valul de aer polar

În Alpii Italieni, doi turişti în vârstă de 30, respectiv 53 de ani au fost ucişi într-o avalanşă. Salvamontiştii au găsit unul dintre trupuri în zăpadă, iar celălalt a fost recuperat dintr-un lac.

Aflat încă sub ape, Regatul Unit se pregăteşte pentru valul polar venit din nordul Europei. Meteorologii avertizează că gerul va ajunge pe insulele britanice de la începutul săptămânii. 1.800 de case au fost avariate de inundații. Lovitura vremii este resimțită si de fermieri. 

Pe acelaşi subiect

Robert Hammond, fermier: Avem aproape 40 de hectare sub ape, iar recolta de iarnă de grâu a fost distrusă. Va dura mult până când apele se vor retrage şi vom putea face ceva. 

Cercetătorii avertizează că astfel de fenomene vor fi mult mai frecvente în Marea Britanie. 

Robert Jenrick, politician local: Noi suntem nevoiţi, ca ţară, să investim din ce în ce mai mult în protecţia împotriva inundaţiile, deoarece astfel de inundaţii devin din ce în ce mai regulate. 

Meteorologii anunţă că temperaturile o să scadă drastic şi au emis inclusiv o averizare pentru drumuri îngheţate, care expiră la ora 10. 

În schimb, orașele din nordul și sudul Germaniei au fost îngropate în zăpadă. Localnicii se pregătesc pentru cateva zile cu temperaturi extreme - minus 20 de grade Celsius. 

Aerul polar a ajuns şi în Cehia. Vântul bate cu peste 70 de kilometri pe oră, iar zăpada s-a depus pe sosele. Traficul rutier a fost blocat, după ce mai multe camioane au rămas împotmolite pe drum. 21 de avioane nu au reuşit să aterizeze în Praga, iar alte nouă zboruri au fost anulate după ce un strat dens de ceaţă s-a aşternut peste capitală. 

În Slovenia, cinci persoane au rămas blocate în peștera Krizna din sud-vestul ţării, după ce ploile abundente au ridicat nivelul apei. Ei au reuşit să se pună la loc sigur, uscat, iar salvatorii le-au trimis alimente, apă și un cort încălzit. Chiar şi aşa, operiaţiunea de salvare este una complicată şi depinde doar de scăderea nivelului apei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Europa, paralizată de valul de aer polar. Oraşe îngropate sub nămeţi, vânt puternic şi temperaturi extrem de scăzute. Traficul aerian blocat în Praga