Antena Meniu Search
x

Fenomenul rar de la Smeeni, explicat de meteorologii ANM. Ninsoarea cu tunete şi fulgere i-a speriat pe localnici

Un fenomen rar a înspăimântat o comunitate din România. A nins cu tunete şi fulgere la Smeeni, în Buzău. Oamenii au ieşit speriaţi din case şi şi-au făcut cruce cu ochii spre cer.

Vezi și

Un fenomen rar a înspăimântat o comunitate din România. A nins cu tunete şi fulgere la Smeeni, în Buzău. Oamenii au ieşit speriaţi din case şi şi-au făcut cruce cu ochii spre cer.

Un fenomen mai puţin obişnuit a scos oamenii pe uliţe, în toiul nopţii, în comuna Smeeni din Buzău. Cerul era luminat de fulgere, ca în plină vară, iar tunetele erau la fel de puternice ca în anotimpul cald. 

Speriaţi, oamenii au postat imaginile cu fenomenul neobişnuit de la Smeeni pe Internet, aşteptând explicaţii. 

"În '79 s-a mai întâmplat fenomen de genul ăsta , exact în noaptea de anul nou, de Revelion." spune un localnic.

Fenomenul numit Thundersnow este explicat de meteorologi prin întâlnirea a două mase de aer. Una rece, care rămâne mai aproape de sol, alta caldă şi umedă alimentată de un ciclon mediteranean, care se ridică. În atmosfera încărcată electric, apar tunetele şi fulgerele. 

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: Trebuie să avem un nor suficient de dezvoltat pe verticală, să avem curenţi care se produc intr-un astfel de nor si care determina aparitia acestor sarcini electrice. 

Astfel de descărcări electrice au fost semnalate în ultimele 48 de ore, în mai multe zone din Europa. În România, au fost doar în Buzău. 

ALINA ŞERBAN, meteorolog ANM: Se poate observa in toata partea de sud-est a continentului european, italia, grecia, mult mai multe astfel de puncte. Ele toate reprezintă fenomene, activitate electrică. 

A nins, dar fără tunete şi fulgere în cele şapte judeţe din Moldova,  care s-au aflat ieri sub codul galben de ninsori şi viscol. 

Noaptea trecută, în Neamţ, echipele ISU au intervenit ca să scoată din zăpadă o maşină în care se aflau cinci persoane. 

Pe un drum de la graniţa judeţului Gorj, a fost activat planul roşu de salvare, după ce un microbuz cu călători s-a izbit de o construcţie din beton. În maşină se aflau două familii din Constanţa care se întorceau din staţiunea Rânca. Şase victime, adulţi şi copii, au fost transportate la spital. Patru dintre răniţi sunt în stare  gravă. Un elicopter a fost chemat pentru a transporta la Bucureşti o fetiţă de 10 ani, cu fractură de coloană. 

Un adult şi trei copii au avut nevoie de intervenţia salvatorilor montani după ce maşina în care se aflau a rămas înzăpezită în zona Păuleşti, Vrancea. Stratul de zăpadă NU a depăşit acolo 20 de centimetri, dar a fost viscol. 

În următoarele ore, ninsorile se vor muta în nord-vestul ţării. 

La noapte vor fi minus 15 grade la Miercurea Ciuc, minus 12 la Bucureşti, minus 10 la Sibiu şi Braşov şi minus 2 la Arad. De duminică, gerul se mai îmblânzeşte puţin, în toată ţara. Încă de astăzi, la malul mării temperaturile au urcat până la trei grade şi a fost soare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Fenomenul rar de la Smeeni, explicat de meteorologii ANM. Ninsoarea cu tunete şi fulgere i-a speriat pe localnici