Antena Meniu Search
x

Furtuni și inundații în jumătate din România. Restul țării, sub caniculă

Ploile şi inundaţiile lovesc nemilos în vestul şi nordul ţării. Viiturile au spulberat tot în cale: case, maşini, animale şi culturi. Forţa apei a fost atît de puternică încât a smuls asfaltul de pe şosea. În Maramureş, sute de oameni au rămas izolaţi între ape. Şi nu s-a terminat: 23 de judeţe din toată ţara sunt sub avertizare de cod portocaliu de ploi, vijelii şi grindină.

de Redactia Observator

la 04.07.2020, 23:47

Vezi și
  • Codul galben de vijelii e valabil până duminică dimineață.
  • Este și cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri.

Momenul în care viitura loveşte localitatea Romuli din Bistriţa-Năsăud a fost surprins de camere de supraveghere. Ploile abundente au umflat un pârâu, care a venit de la deal încărcat cu tone de buşteni, a rupt gardurile şi s-a revărsat în câteva secunde pe străzi. Un drum naţional a fost blocat.

Şi în Săliştea de Sus,  Maramureş, după o ploaie torenţială apa a venit de pe versanţi cu atâta forţă că a dărâmat anexele gospodăriilor, a intrat  în casele oamenilor, a acoperit străzi şi sere. Peisajul e devastator. Viitura a omorât animalele oamenilor şi le-a distrus culturile. Puhoaiele au smuls asfaltul de pe străzi. 100 de familii sunt izolate acum.

La nici 20 de kilometri distanţă, în Vişeul de Jos, alte 30 de familii sunt blocate de apă în propriile case. Patru locuinţe au fost complet inundate, iar oamenii s-au salvat în ultima clipă.

Şi  comuna Bogdan Vodă a fost îngropată în apă şi noroi. Maşinile care au stat în calea viiturii au fost complet distruse.

După o ploaie torenţială de nici 20 de minute, câteva străzi şi o intersecţie foarte circulată din Alba-Iulia s-au inundat. Apele au luat pe sus un sens giratoriu din balize de plastic. autorităţile l-au înlocuit cu....o maşină de poliţie. Apa a trecut de trotuare şi a ajuns până în scările blocului. Localnicii spun că zona se inundă la fiecare ploaie mai puternică aşa că s-au descălţat şi şi-au văzut de drum.

O ploaie torenţială a închis Piaţa Vicov din Suceava. Oamenii au circulat prin apă până la genunchi.

Drumul naţional care leagă Reşiţa de Timişoara a fost acoperit de apă pe o porţiune de peste 200 de metri. Timp de o oră, nu au putut trece decât maşini mari prin zonă. În satul Gherteniş din Caraş Severin, apa a distrus 60 de gospodării.

23 de judeţe din toată ţara sunt sub cod portocaliu de ploi, vânt puternic, vijelii şi grindină până duminică dimineaţa. Este şi cod portocaliu de inundaţii pe Prut şi pe râuri din 27 de judeţe din Maramureş, Moldova, Transilvania şi Muntenia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Furtuni și inundații în jumătate din România. Restul țării, sub caniculă