Antena Meniu Search
x

Germania, sub cod violet de vreme rea. Valul de fenomene extreme ajunge şi în România

Vremea extremă care afectează Europa a adus o premieră în istoria meteorologiei. Este cod violet de ninsori, în Germania, o avertizare extrem de rară care nu a mai fost emisă niciodată pe timp de iarnă. Cauza este un ciclon venit din Islanda care a adus cantităţi uriaşe de zăpadă şi a provocat avalanşe în sudul ţării.

Vezi și

Vremea extremă care afectează Europa a adus o premieră în istoria meteorologiei. Este cod violet de ninsori, în Germania, o avertizare extrem de rară care nu a mai fost emisă niciodată pe timp de iarnă. Cauza este un ciclon venit din Islanda care a adus cantităţi uriaşe de zăpadă şi a provocat avalanşe în sudul ţării. În următoarele două zile, trei ţări europene vor fi sub cod roşu de ninsori, iar fenomenele extreme nu vor ocoli nici ţara noastră.

A nins cu tunete şi fulgere, au fost nopţi cu minus 16 grade la câmpie. Începutul de an a adus o iarnă în care fenomenele extreme s-au ţinut lanţ. Trei oameni au murit de frig în Galaţi. Nu doar România, dar aproape toată Europa este afectată de iarna grea. În Germania, meteorologii au declarat codul violet.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM: Acest cod violet este specific Germaniei, reprezintă cel mai înalt, cel mai ridicat nivel pe care serviciul meteorologic din Germania îl instituie.

Avertizarea a fost emisă în premieră pe timp de iarnă, în condiţiile în care ninsorile şi viscolul au dus la depunerea unui strat de zăpadă de un metru peste un strat deja foarte înalt, în regiunile de munte.

Valul de ninsori şi viscolul ajung şi în ţara noastră. În următoarele două zile, pe crestele munţilor, vântul va atinge viteze de până la 120 de kilometri la oră.

Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Montani: Este un risc foarte mare, zăpada este instabilă, vântul şi temperatura cu siguranţă vor face ca stratul de zăpadă să alunece foarte repede.

Nici restul ţării nu va fi scutit de vremea rea. Va ninge în special în nord-vestul ţării, iar minimele scad din nou sub minus 10 grade în aproape toată ţara. Senzaţia de frig va fi înrăutăţită de vânt.

Mihăiţă Huştiu, meteorolog ANM: În restul ţării este valabilă o informare meteorologică pentru intensificările de vânt ce ating la rafală 45 - 55 de kilometri pe oră. Miercuri am putea avea în sud şi centru şi 65 de kilometri pe oră.

Gerul care a paralizat România la începutul lui 2019 vine în contrast cu vremea călduroasă de care am avut parte în 2018. Potrivit Ministerului Mediului, anul trecut a fost al treilea cel mai călduros an din 1901 şi până în prezent. Doar 2015 şi 2007 au avut, în ţara noastră, medii de temperatură mai înalte.

Vremea rea va persista şi în centrul Europei, în următoarele zile. 

Până miercuri, în Germania, Austria şi Elveţia este valabil codul roşu de ninsori şi vânt. În unele locuri, zăpada care se va depune poate atinge un metru şi jumătate înălţime.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Vremea » Germania, sub cod violet de vreme rea. Valul de fenomene extreme ajunge şi în România