Următoarele ierni se vor schimba dramatic în România din cauza modificării climei, avertizează meteorologii
Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger. Clima se schimbă, spun meteorologii, iar semnele sunt clare.
Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger. Clima se schimbă, spun meteorologii, iar semnele sunt clare. Am avut zăpadă în martie, caniculă în aprilie şi inundaţii în luna lui cuptor. Trebuie să ne adaptăm, spun specialiştii. Vin ani cu perioade lungi de secetă care ne vor schimba pe termen lung şi obiceiurile alimentare.
În ultimii o sută de ani, în ţara noastră, nu au mai fost înregistrate recorduri naţionale de ger, iar temperatura medie anuală a crescut cu 3 grade.
Ierni blânde, cu momente de vreme extremă
Meteorologii spun că, în următorii ani, şi iernile vor fi mai blânde în România.
- Răcire, vânt și lapoviță în aproape toată țara, inclusiv în București. Viscol și strat nou de zăpadă la...
- Cum va fi vremea de Florii. ANM a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 7 aprilie - 5...
- Vremea de mâine 4 aprilie. Valorile termice se vor menţine apropiate de normalul perioadei. Maxime între 12 şi 20...
- Aer polar peste România. Iarna se reîntoarce în forță cu răcire accentuată, ploi, lapoviță şi ninsori,...
- Vremea de mâine 3 aprilie. Se mai răceşte un pic, însă temperaturile se vor apropia de normalul perioadei....
Schimbările climei sunt vizibile de acum
Faptul că, în 10 luni, au fost peste 4000 de avertizări de vreme severă, pe intervale scurte de timp, e semn că schimbarea climatică de la noi e ireversibilă.
2018 marcat de căldură, cu episoare oscilante de secetă și inundații
În martie a nins viscolit. Aprilie a fost cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, cu maxime de 30 de grade. Luna mai a adus ploi în vest şi căldură la câmpie. Iunie şi iulie au fost cele mai ploioase luni ale anului. În loc de temperaturi de cuptor am avut cod roşu de ploi. Din august până în noiembrie, România trece prin cea mai lungă perioadă de secetă care ne-a afectat ţara în ultimii ani.
Efecte asupra agriculturii
Prin urmare, agricultura va trebui să se adapteze perioadelor lungi de secetă. Cel mai probabil vom ajunge să cultivăm cereale rezistente la lipsa de apă din sol. Specialiştii spun că stresul termic care afectează atât plantele, cât şi animalele, dar şi perioadele lungi de secetă care vor veni şi în anii următori, ne vor modifica în timp obişnuinţele alimentare.
Anul contrastelor continuă în aceeaşi notă şi în a doua partea a lunii noiembrie. Temperaturile scad săptămâna viitoare până la pragul îngheţului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰