Antena Meniu Search
x

În iunie a plouat cât în 4 luni. Cod portocaliu până duminică dimineață în majoritatea țării

Valul record de coduri roşii a semănat din nou prăpăd în ţară. Apa a blocat complet drumuri, a rupt poduri şi diguri. În Timiş, unul din cele mai afectate judeţe, o şosea a fost înghiţită complet de viitură. Iar ploile nu se opresc aici. Până duminică dimineaţă, trei sferturi din ţară este sub cod portocaliu de inundaţii.

de Redactia Observator

la 20.06.2020, 20:40

Vezi și
  • Ploile se potolesc de miercuri.
  • Temperaturile vor crește și la 29 de grade.

Ploile nu se mai opresc de câteva zile în vestul ţării. Râul Timiş a atins cel mai mare nivel din ultimii 200 de ani. La Lugoj, a săpat mai multe breşe în digul de protecţie şi a înghiţit un drum judeţean. Localitatea Parţa este acum o mică Veneţie.

Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş: Acest drum judeţean este în albia Timişului, după cum vedeţi, apa este la distanţă, mai are până la case. Aşteptăm să se retragă Timişul şi din nou să redeschidem drumul pentru a fi practicabil.

”Noi eram bucuroşi că, ştiţi, trecea apa aşa şi după ce se retrăgea, rămânea apă în fundăturile astea şi prindeam peşti”, spune un localnic.

Judeţul Mureş a fost aproape o oră sub cod roşu. În satele pe Valea Gurghiului, torenţii au măturat tot. Şi în judeţul Galaţi, râul Rusca s-a revărsat pe străzi. Şi localitatea Vaţa de Jos din Hunedoara a fost lovită de o viitură puternică. În miez de noapte, puhoaiele au adus de pe munte buşteni. Localnicii au fugit din case cu ce aveau pe ei.  Trei sute de oameni din două sate au rămas izolate.

Aproape toată ţara este sub cod portocaliu de ploi până duminică dimineaţă. În unele zone, cantitãţile de apă căzute au depășit 250 litri/mp. De la începutul lunii iunie şi până acum a plouat cât pentru patru luni. Precipitaţiile au dus la inundaţii istorice. Hidrologii au emis o cascadă de coduri roşii pe râuri.

Abia de miercuri, ploile se vor mai rări în toată ţara, iar temperaturile vor ajunge la 22 şi 29 de grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » În iunie a plouat cât în 4 luni. Cod portocaliu până duminică dimineață în majoritatea țării