Antena Meniu Search
x

Video Locul din România unde zăpada se apropie de 2 metri. În ultimele două zile, stratul a crescut cu aproape 40 de cm

Cel mai gros strat de zăpadă măsurat în România, este de 127 centimetri, la Bâlea Lac. Salvamontiștii, însă, avertizează că există risc însemnat de producere a avalanșelor și le cer turiștilor să nu se aventureze pe traseele montane superioare cabanelor din aceea zonă.

de Redactia Observator

la 29.01.2024, 14:50

Vezi și

La Bâlea Lac este cel mai mare strat de zăpadă din țară: 127 de centimetri.

Grosimea stratului de zăpadă:

  • 127 cm la Bâlea Lac
  • 115 cm la Vf. Călimani
  • 90 cm la Vf. Omu
  • 83 cm Vf. Țarcu
  • 69 cm la Stâna de Vale
  • 65 cm la Vf. Lăcăuți
  • 61 cm la Bucin
  • 55 cm la Vf. Iezer
  • 52 cm la Cuntu
  • 45 cm la Parâng
  • 41 cm la Predeal
  • 33 cm la Păltiniș
  • 24 cm la Sinaia

Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș

Pe acelaşi subiect

Meteorologii avertizează că este risc mare de producere de avalanşe, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, în zona turistică Bâlea Lac.

Potrivit buletinului nivometeorologic, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri este cel mai mare risc de avalanşe din toţi munţii din ţară unde se fac astfel de măsurători. Tot aici este şi cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo montană din România, de 1,27 metri. La peste 1.800 de metri în Masivul Făgăraş s-au acumulat între 30-40 de centimetri de zăpadă proaspătă în ultimele 48 de ore, "în special pe versanţii nordici, iar vântul intens a determinat formarea de noi plăci de vânt în apropierea crestelor, extrem de instabile, mai ales pe versanţii estici şi sudici".

Meteorologii explică că este posibilă "declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari" la peste 1.800 de metri. "În zonele adăpostite sunt depozite recente de zăpadă ce depăşesc 1-2 metri. În profunzime, stratul mai vechi este în general îngheţat şi compact. Astfel, stratul instabil de la suprafaţă depăşeşte pe alocuri 40-50 cm şi poate aluneca cu uşurinţă peste cel vechi, în special la supraîncărcări, dar izolat şi în mod spontan pe pantele mai înclinate, favorizând declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Riscul este mare (4)", explică meteorologii sibieni. Sub altitudinea de 1.800 de metri în Munţii Făgăraş este risc însemnat de avalanşă, de gradul trei. 

Vremea la munte, în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 29 ianuarie - 11 februarie 2024.

La munte, în prima zi, vremea va fi rece, cu maxime termice în medie de -4 grade, apoi se va încălzi, astfel că, pe 31 ianuarie, se va ajunge la 4 grade. Aceste alternanţe se vor menţine şi în restul intervalului de prognoză, iar temperaturile maxime vor oscila între -2 şi 4 grade. Nopţile vor fi geroase la începutul intervalului, după care valorile termice vor fi în creştere, chiar semnificativă,

în perioada 4 - 7 februarie, când media temperaturilor minime se va apropia de zero grade. Precipitaţii se vor semnala începând din după-amiaza zilei de 1 februarie, dar şi pe 2, 3 şi, posibil, pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată în perioada 6 - 11 februarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Locul din România unde zăpada se apropie de 2 metri. În ultimele două zile, stratul a crescut cu aproape 40 de cm