Galerie foto Zăpada depăşeşte un metru înălţime la Bâlea Lac. Ninge viscolit, cu rafale ce depăşesc 100 km/oră; risc de avalanşe în mai multe masive
La Bâlea Lac ninge viscolit. Stratul de zăpadă depășește un metru înălțime, iar troienele peste un metru și jumătate. Meteorologii anunță vreme în general închisã, cu precipitații în nordul, centrul şi estul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. La munte va ninge, în Maramureş, Transilvania, Moldova şi Dobrogea vor predomina ninsorile, iar în celelalte regiuni vor fi precipitaţii mixte.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de vânt puternic şi viscol în 20 de judeţe, valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă. Astfel, în intervalul orar 5:00 - 22:00, în Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei şi sudul Banatului, vântul va sufla cu rafale în general de 55 - 65 km/h, iar în Transilvania vor fi perioade de timp în care va ninge viscolit. În Carpaţii Occidentali, Meridionali şi de Curbură, mai ales la peste 1.700 de metri altitudine, vântul va avea intensificări cu rafale de 90 - 110 km/h, se va semnala viscol, iar vizibilitatea va fi redusă. Judeţele aflate în totalitate sub avertizarea meteorologilor sunt: Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt, iar parţial judeţele: Mureş, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Bihor, Arad şi Timiş.
Meteorologii precizează că intensificări ale vântului vor mai fi şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (27/28 ianuarie) în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu viteze de 60 - 80 km/h.
Cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara
De asemenea, ANM a emis, sâmbătă dimineaţa, o atenţionare cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 16:00, în zona de munte a judeţelor menţionate, la altitudini de peste 1.800 m, se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafală 120 km/h. Până la ora 13:00, este în vigoare un cod galben de vânt în localităţi din judeţul Suceava, unde se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 90...100 km/h, viscol, vizibilitate scăzută.
- Aproape jumătate de ţară, sub avertizare cod galben de vreme severă. Vânt puternic şi viscol în 20 de judeţe...
- Ciclon polar adus de Furtuna Isha în România. Jumătate de țară intră de la noapte sub vreme severă
- Vremea de mâine 27 ianuarie 2024. Ninsori în aproape toată țara
- 21 de județe intră de la noapte sub avertizare cod galben de vreme severă. Vânt puternic în aproape jumătate de...
Risc însemnat de avalanşe
Până duminică, la ora 20.00, este valabilă o avertizare de risc însemnat de avalanșe nivel 3 din 5 în masivele Făgăraș, Bucegi, Rodnei, Călimani, Bistriței, Țarcu, Godeanu, Parâng, Șureanu.
Astfel, sunt așteptate ninsori care să depună local până la 20-30 cm de zăpadă, în special pe versanții nordici, iar vântul intens va determina formarea de noi plăci de vânt în apropierea crestelor, mai ales pe versanții estici și sudici, și depozite în zonele adăpostite.
În partea superioară a stratului se întâlnesc acum 15-25 cm de zăpadă cu rezistenţă şi stabilitate redusă, depuși în urma ninsorilor curente, cât și a celor din ultima săptămână. În profunzime, stratul mai vechi este în general înghețat şi stabil. Pe văi și în zonele adăpostite se întâlnesc acumulări în depozite mai însemnate, atât mai vechi cât și mai recente, iar pe creste sunt formate plăci de vânt, în special pe versanții estici. Astfel, stratul mai instabil de la suprafață, ce va putea depăși pe alocuri 30-40 cm, va putea aluneca peste cel vechi în special supraîncărcări, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind însemnat (3).
Vremea în România 27 ianuarie
Vremea va fi în general închisã şi se vor semnala precipitaţii în nordul, centrul şi estul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. La munte va ninge, în Maramureş, Transilvania, Moldova şi Dobrogea vor predomina ninsorile, iar în celelalte regiuni vor fi precipitaţii mixte. Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 10...15 l/mp şi izolat 20 l/mp în masivele nordice ale Carpaţilor Meridionali. Vântul va avea intensificãri în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-vestul Munteniei şi în sudul Banatului, cu viteze în general de 55...65 km/h. În Transilvania vor fi intervale de timp în care va ninge viscolit. În Carpaţii Occidentali, Meridionali şi de Curburã, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale de 90...110 km/h, viscol şi vizibilitate redusã.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 şi 9 grade. Dimineaţa, pe suprafeţe mici se va forma ceaţã, cu o probabilitate mai ridicatã în sudul şi centrul teritoriului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰