Antena Meniu Search
x

Cod portocaliu de caniculă, prelungit în sudul țării. 19 judeţe afectate, inclusiv Capitala. Temperaturi de 41 de grade şi nopţi tropicale

Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a anunţat, vineri, directorul ANM Elena Mateescu.

de Redactia Observator

la 22.07.2022, 13:49

Vezi și

Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Județele afectate de codul portocaliu sunt: Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Olt, Giurgiu, Prahova, București, Ilfov, Buzău, Brăila, Dâmbovița, Călăraș și Constanța.

Județele afectate de codul galben sunt: Caraş-Severin, Vrancea şi Galaţi 

Pe acelaşi subiect

“Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi.

Vorbim şi de avertizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine ( 22 și 23 iulie) care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM. 

Porognoza specială pentru Bucureși

Valul de căldură va persista şi se va intensifica în Bucureşti, în perioada 22 - 25 iulie, şi, în general, temperatura maximă va fi de 37 - 39 de grade, iar cea minimă de 17 - 20 de grade, conform prognozei speciale pentru Capitală emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni, când va creşte probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, averse). Valul de căldură va persista şi pe parcursul săptămânii viitoare, precizează ANM.

Vremea 25 iulie - 22 august 2022

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni, intervalul 25 iulie - 22 august 2022. Potrivit specialiștilor, vremea se va menține cãlduroasã, precipitaţiile vor fi pe spaţii restrânse, iar deficitul de umiditate din sol va fi extrem de ridicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Vremea » Cod portocaliu de caniculă, prelungit în sudul țării. 19 judeţe afectate, inclusiv Capitala. Temperaturi de 41 de grade şi nopţi tropicale