Antena Meniu Search
x

Foto Pericol de avalanșă la munte. Nivel maxim de alertă, 5 din 5, pentru Masivul Făgăraș

Ninsorile abundente din ultimele 48 de ore, au dus la un strat consistent de zăpadă, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.  În dimineaţa zilei de 18 martie, troienele depăşeau 3 - 4 metri înălţime în zona Bâlea Lac, Transfăgărăşan. În comunicatul emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, riscul pentru producerea de avalanşe este extrem de mare.

de Oscar Stanciu

la 18.03.2021, 14:54

Vezi și
  • Pentru Masivul Făgăraş nivelul de alertă este maxim, 5 din 5

La peste 1800 m, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile, după cum se observă și în sondajul efectuat la stație. Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt.

Live: La staţia meteo Bâlea Lac, cel mai gros strat de zăpadă din ţară - peste 3 metri

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Datorită cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, consolidat. Ninsorile care se vor înregistra în următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, local consistent, care poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe.

Strat nou de zăpadă la munte

În masivul Bucegi Stratul de zăpadă depus în ultimele 24 de ore, împreună cu cel depus în zilele anterioare, este însemnat. În următoarele 24 de ore se vor mai adăuga 15-20 cm de zăpadă proaspătă, formând astfel un strat cu instabilitate ridicată, depus peste stratul vechi, consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile vor fi mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt.

Pericol de avalanșă la munte. Nivel maxim de alertă, 5 din 5, pentru Masivul Făgăraș

În comunicatul emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, riscul pentru producerea de avalanşe este extrem de mare. Pentru Masivul Făgăraş nivelul de alertă este maxim, 5 din 5.

ANM

La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou căzut va atinge 30-40 cm, acesta fiind depus peste stratul vechi, consolidat și în mare parte înghețat. Acest strat poate aluneca peste cel vechi, îndeosebi la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » Pericol de avalanșă la munte. Nivel maxim de alertă, 5 din 5, pentru Masivul Făgăraș