Video Primul val de praf saharian peste Europa. Când va ajunge norul desupra României
Europa se confruntă cu primul val de praf saharian din acest an, țările cele mai afectate fiind Portugalia, Spania, Franța, Italia, Croaţia. În România, concentrații mai mari de particule roșiatice este posibil să avem spre weekend.
În transportul aerului cald din nordul Africii a fost antrenată și o cantitate impresionantă de praf saharian, cele mai afecate țări fiind Portugalia, Spania, Franța, Italia și Croaţia. Spre weekend este posibil să avem concentrații mai mari și peste România, particulele urmând să se combine cu ploile prognozate pentru următoarea perioadă.
Praful saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor
Pentru prima dată în acest an, o cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar aceste particule ar putea să ajungă în estul şi în centrul continentului nostru în următoarele zile, au anunţat marţi administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei.
Prezenţa prafului saharian ar putea afecta sănătatea umană şi sectorul energetic, au adăugat oamenii de ştiinţă europeni. Alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. Particulele de praf prezente în atmosferă ar putea să afecteze, de asemenea, producţia de energie solară. Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus, praful provine din Africa de Nord, a ajuns deja în Peninsula Iberică şi se îndreaptă spre Franţa. "Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania", a declarat cercetătorul Mark Parrington.
- Locul din România unde rafalele de vânt au atins o viteză periculoasă. Şoselele, de nerecunoscut
- Risc de inundații pe mai multe râuri, Apele Române avertizează populația: "Un minut de neatenție vă poate pune...
- Vremea 20 februarie - 5 martie 2023. ANM anunță temperaturi de peste 20 de grade Celsius în sud și sud-est
Acest serviciu de monitorizare atmosferică este unul dintre elementele componente ale programului Copernicus. Printre alte funcţii, el furnizează date despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini satelitare.
Prognoza meteo în Europa
În jumãtatea de vest a Europei precum şi în partea de nord-est, cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii sub formã de ploaie, lapoviţã sau ninsoare. În zonele aflate la sud de Golful Biscaya vor fi posibile cantitãţi însemnate. În restul continentului, cerul va avea înnorãri temporare şi doar pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe. Vântul va avea intensificãri trecãtoare în extremitatea vesticã, nordicã şi de rãsãrit. Temperaturile vor marca o scãdere faţã de ziua precedentã în regiunile vestice şi centrale, iar în rest nu se vor modifica semnificativ. În zonele joase de relief, mai ales dimineaţa şi noaptea, pe suprafeţe mici se va forma ceaţã.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰